Trädgårdssöndag - Persikorna blommar


Nu blommar mina persikoträd för fullt. Jag hoppas att jag får lika bra skörd som förr, förra året då det också var plommonår.

Blommorna har en fantastisk  färg men doftar i stort sett ingenting. Varja gång dom blommar så lyser dom upp i trädgården. Jag har ju 8 jättar av körsbär som blommar samtidigt, men de är vita och de här är en snygg kontrast.


När en del frågar vad det är för träd så höjs ögonbrynen när jag säger att det är persikor. Första frågan brukar vara "- går det att odla i Sverige?"

Absolut om man väljer en härdig sort som klarar runt -14 grader. Sen kan man alltif kratta upp massa löv och kvistar runt foten på vintern och sedan svepa in trädet med lite juteväv om man vill vara lite försiktig. Det sistnämda har jag inte gjort dock, utan de klarar sig bra i det microklimat jag har i trädgården.

Jag har två stycken som brukar kunna ge runt 20-25 persikor styck och de doftar och smakar gudomligt. Jag hoppas och krossar alla fingrar att det blir ett bra år i år. Persikor och rabarber passar riktigt bra ihop i en paj ;-)

Bilder: Henrick Eriksson

Kommentarer

Tant Grön sa…
Persikor på Töllås! Det har jag aldrig vågat försöka med, sedan myrorna förintade ett persikoträd i kruka för min mamma i Skåne.
Men det här ser ju lovande ut. Fast jag tror att du har ett bättre mikroklimat hos dig.
Första året hade jag lite problem med myror på första trädet. Jag satte flugtejp runt stammen nedtill (sån där äckelklibbigt man drar ut ur en hylsa) på så sätt kom det inte upp några på stammen och de klarade sig. / Henrick