Trädgårdssöndag - Frösådd och väcka tuppen


Idag var jag uppe så tidigt så jag fick väcka tuppen. Fram med alla små krukor och nyinköpt jord, (tyvärr ingen färdig kompost än), tillsammans med fröpåsarna med grönsaker.

Idag är det iordninggjort för rädisor, sockerärtor och morötter. Jag fuskade lite i år och köpte något smart men kanske inte miljövänligt. Frö till morötterna på pappersband. Vaddå inte miljövänligt tänkte du säkert nu. Det blir en extra och egentligen helt onödig tillverkningsprocess för att ta fram bandet. Men jag medger, jag köpte fel i all iver. Men, men. 


När man förgror vissa frön i små krukor får de inte torka ur, vilket kan lätt ske i växthus. Jag använder mig av dessa småkrukor i terrakotta som fått en lager lack på insidan. Det är en del av rädisorna som ska ner i dessa.


De små pallkragarna har fått jord i sig och en massa näring och här ligger redan massor av frön. Jag brukar ibland dubbelså, både på friland och på kruka, mer som en reserv att plantera ut bland andra blommor. Kan ju vara trevligt att dra upp och knapra på en rädisa medans man ligger och rensar ogräs i blomrabatten.

Sockerärtorna får en egen plats vid växthuset med en spaljé som är fäst på två stolpar.. Jag använder inte tryckimpregnerat trä när det ska odlas mat, då jag inte vill bli tryckimpregnerad själv.


I pallkragarna åkte fröna ner och likaså gul lök. Jag valde jättelöken, då även om de inte blir gigantiska direkt här i Sverige, så har dom en mildare och godare smak tycker jag. Eller så är det ren och skär inbillning.Tomaterna växer på så det knakar. Det är i de urdiskade hinkarna från balkongen i stan som de får husera. En med plommontomat och en med bifftomat.

Dags att väcka hönorna också och ta en kopp kaffe. Ha en fin söndag i solen!
Bilder: Henrick Eriksson

Kommentarer