Trädgårdssöndag - Bekämpa mördarsniglar och virus


Jag tänkte ge dig några tips på hur du håller undan sniglarna och även hur man bekämpar virus på t.e.x. persikor och andra kärnfrukter.
Jag börjar med persikoträdet. De två första åren, ibland tre, så får i stort sett alla persikoträd sk. krusblad. Ett virus som kan vara lite knepigt att bekämpa. Där finns bara ett sätt. Plocka bord bladen så fort det kommer fram bucklor eller krusningar. Det brukar sitta 5 blad tillsammans i varje blad och fruktskott och det är ofta bara ett bladsom är friskt av dessa.


Genom att plocka bort bladen så läggs nu energi på att skapa blad. Visst är det ett jäkla plockande och trädet kan kännas tunnt efter ett tag, men det lönar sig längre fram. Bladen ska du inte slänga i kompost eller runt trädet, utan gräv ner eller bränn dessa.

Har du även svartmyror på trädet så låt de vara. De tar hand om allt annat som kan angripa trädet, såsom svamp, larver och annat. Givetvis kan man ju inte ha en hel koloni eller myrstack men var rädd om myrorna, de rensar och håller borta otroligt mycket i trädgården.


Nu när det är riktigt varmt håller sig mördarsniglarna sig undan på dagarna, men kommer fram i skymmning för att äta upp allt som växer. Jag har just inga problem med dessa då jag håller efter året runt.

Jag fick nys om ett tips idag på TV som skall provas. Det sprayas på plantorna och jorden och helt ekologiskt.

Man tar en hel vitlök (ca 8-10 klyftor) och krossar det lite grovt. Sedan kokar man det i 1 liter vatten i 20 minuter. Låt sedan kallna. Sila av vitlöken och häll upp saften på flaska. När det är dags att ge sig ut och bekämpa, ta en matsked av saften i en liter vatten och blanda i sprayflaska. Klart för bekämpning.

Tydligen ska det reta nervsystemet och döda eventuella ägg i jorden. Det ska garanteras provas.

Andra alternativ är tex pellets med järnfosfat som strös ut i rabatterna. Det är blå korn som sniglarna föredrar framför växterna. Vad dom inte vet är att dom aldrig mer kommer äta igen. De svälter ihjäl. Funkar garanterat. Det finns allt från elstängsel till annat strö som man lägger runt krukor och planteringar. Jag har valt att svälta ihjäl dom.

Även koffein är något som funkar. Typ Snails on peed. De får koffeinförgiftning och dör om man häller ut kaffesumpen runt plantorna i rabatterna. Funkar hyfsat bra.

Att hålla rent och städat, inte ha för mycket blad och kompost som ligger spritt överallt, är det bästa. Jag börjar redan i januari och vickar undan större stenar och plattor med ett bräckjärn, då fryser många ihjäl i sina hålor. Sedan gå på med järnfosfat på tidig vår, runt slutet av mars. Då tar man första generationen sniglar.

Lite tips så här på en solig söndag!

Bilder: Henrick Eriksson 

Kommentarer