Klotlampans återkomst


Något vi sett länge är klotlamporna, allt från KostaBoda till Osram som hängs fritt i rummen. Det här är något som nu börjar dyka upp lite i andra former. Monterat i möbler, liggande  på bord, och på golv.Redan på möbelmässan kunde man se möbler, ex. en byrå, med armaturen direkt i bordsskivan. Eller direkt monterad på vägg i kök och liknande som en focuspoint. I den industriella trenden som vi släpat på (vilken jag gillar) sedan 2009 finns de med överallt. Det är just att klotlampan skall synas och bli en del av själva lampan, eller singel liggande på ett bord eller direkt på golvet. Och ju större, desto bättre.

I en del av labratoriumtrenden, som vi börjat nagga på, så finns mycket belysning med. Som ljus till odlingar, labbflaskor som matchas med klotlampor o.s.v Klotlmpan känns ju lite rå och blir snygg i rätt miljö. I år kommer vi se otroligt mycket fokus på belysning generellt inom trenderna.


Färgade lampsladdar med sockel, den här från NorthLight (Clas Olsson) har man också sett till leda tycker jag. Skitråkigt. Men just att den får en ny användning, både inom möbler och belysning tycker jag är kul.

Personligen gillar jag inte att bli bländad av lampor i ett rum, men det fixas med en dimmer. Oftast tar klotlampan också fokus från annat runtom om man inte dimmrar ner den.


Från mitt tidigare inlägg så hittar man ded även inom keramikkonst. Från serien med massor av olika ljusstakar, så finns den där, klotlampan. Den blir en del av möbeln, konstverket eller inredningen. Man lägger en större tanke bakom att placera ljuskällan i rummet. Bra, bra. 60 % av inredningen i rummet är ju ljussättningen tycker jag. Fler mindre och svagare källor ger det perfekta och behagliga ljuset.

Jag tror vi kommer få se mer av den men i nya användningsområden, speciellt inom möbler.

Bilder: Henrick Eriksson, Bix och Clas Ohlsson

Kommentarer