Manliga bloggare - finns dom?


Vi är ju inte många killar som bloggar och inredning, design, trend och trädgård i Sverige. Varför då?

Visst finns det män/killar som bloggar om design, men oftast är det designmöbler eller arkitektur det handlar om, och i många fall företag. Jag tycker det är väldigt intressant och kul på alla sätt och följer många, men jag undrar också varför killar är en minoritet i min bloggvärld.

Är det mer "manligt" och "maskulint" att blogga om arkitektur eller att hålla sig till ett designämne? Inte göra som jag, som skriver om hur du piffar till påskäggen eller skriver om färger, designmöbler, knopparna i min trädgård och hur trenderna kommer se ut?

Handlar det om att det redan är så dominerande av kvinnor/tjejer och det har blivit att män/killar inte ger sig in i en redan dominerande värld där männen blir minoritet? Eller är det tid? För intresset finns därute, det är jag säker på.

Värderar män/killar annorlunda när det kommer till tiden och kraften man lägger ner på en blogg? Lägger man det på annat?

Jag har ju funderat på det här ett tag nu och ännu mer sedan jag bara ser kvinnor i TV som bl.a TV4´s "Efter 10" med Malou Von Sivers. Visst är det ett mer kvinnoinriktat tvprogram, men ändå. Det förstärker ytterligare tycker jag, om att det är en "tjejgrej" att blogga. (Jag säger inte att jag vill in i TV på något sätt, men tycker det är lite konstigt att vi män/killar försvinner när det kommer till inredning, design och trädgård)

Vi består ju (i grova drag) för halva Sveriges befolkning. Vilket också kunde vara av intresse för både företag och publicrelations. Ibland får jag känslan av att de flesta tror att det är bara kvinnor som är intresserade av inredning, design och det som tillhör, medan killarna går på brädgårn och köper skruv, eller?

Jag har inget emot att vi är få män/killar på några sätt, men jag tycker också att det skulle vara intressant att höra dina tankar om det, eller tankar från en manlig bloggare/icke bloggare.

Jag ser gärna fler män/killar inom inredningsbloggarna, tror det skulle tillföra lite också med det manliga perspektivet. Jag kanske kastar lite sten i glashus här också men det bjuder jag på!

Vad tycker du?

Bild: Henrick Eriksson

Kommentarer

me and alice sa…
Ett riktigt bra inlägg Henrick!

Jag tycker som du att det skulle vara underbart om det fanns fler som du!
Just nu vet jag faktiskt inte en enda...
Jo, Jimmy bloggar ju också, men jag ser gärna fler goa killar som du och Jimmy i blogg och inredningsvärlden!

Ha det toppen!
Susanne
Ja fler killar borde skriva av sig, och lyfta fram sin kreativa sida här i bloggvärlden!.
Kram Johanna
Bra att du lyfter frågan. Jag har tänkt samma tanke.
Jag är man och jag bloggar nästan uteslutande om möbler, inspiration, formfrågor och möten med personerna inom design. Det är väl egentligen så att jag är mer intresserad av "hårdvaran" än "mjukvaran" om jag får formulera mig så, därför dyker det inte upp nyplanterade växter på min blogg.

Just inredningsbloggar om "pyntet" tycker jag generellt att det finns för många av i Sverige. En likriktning i bloggandet. Kan få skit för det men det hade varit roligare om det kritiserades och ifrågasattes mer om design och inredning, för just nu så får den lilla ankdammen härja fritt. Mer diskussion och funderingar.

Vad anledningen till att det finns så få manliga inredningsbloggare är kanske den enkla gamla och tröttsamma könsrollsfördelningen. Jag tror det.
Tittar man på de som jobbar med inredning ute i landet tror jag att det är en jämnare fördelning. Mycket jämnare.

Blev väl ett spretigt svar, men jag återkommer om jag kommer på något annat i eftermiddag.
Absolut tycker jag att mycket är likriktat på många bloggar, min inget undantag, och jag tycker att just utbudet på inredningsbloggar som män skriver är väldigt litet och tror det skulle tillföra en hel del. Jag undrar också i vilken inriktning de skulle ha, jag vill slänga ut frågan, kanske uppmuntra män till att blogga mer. Sen vet vi ju inte när taket är nått med bloggar och vad som blir det nya mediet, hur just sättet att blogga utvecklas.

Tack för du tog dig tid att skriva, uppskattas, och väldigt intressant. Henrick
skogstorpet sa…
Håller med dig Henrick! Det är kul när man trillar på någon bra blogg skriven av killar/män fast det händer ytterst sällan. Jag bloggar om trädgård och försöker med lite annorlunda design och med podcast mm göra min blogg rolig att besöka.

Med vänlig hälsning, jens

Http://www.tradgardsdesign-jens.blogspot.com
Hela husrenoverings- /inredningsvärlden är väldigt stereotyp. En värld där "vi" tydligen accepterar att könsfördelningen finns kvar. Männen bygger och kvinnorna dekorerar. Kvinnorna möjligen "hjälper till" att renovera och männen "lägger sig inte i" färgval och inredning?! Syns även i Tv-programmen, Martin bygger och Lulu inreder. Så visst behöver fler kvinnor bygga och fler män inreda ;)
Lars-Henric sa…
Tänkvärt inlägg!

Varför manliga bloggare är få är en svår fråga att svara på, antagligen ligger Peters förklaring närma sanningen. Inriktningen (hårdvara eller mjukvara) tycker jag inte är av central betydelse, det viktigaste är väl att bloggaren känner sig bekväm med sitt uttryckssätt och är genuint intresserad av ämnet. Mina fingrar är inte särskilt gröna och min stylistådra tunnare än sytråd, därför väljer jag att blogga om hårdvara (läs inredningsprodukter).       
EvaB sa…
Intressant! Jag har nog inte tänkt så mycket på det innan. I alla fall inom trädgårdsbloggandet tycker jag det finns en del män, men det kanske bara är ungefär de jag råkat hitta och läser då o då? Jag som annars inte bryr mig så mycket om åldrar och ålderskillnader reagerar däremot på att jag sällan träffar på inredningsbloggare i ungefär 60-åsåldern. Har vi inrett färdigt då?
Anna Ekelund sa…
Jag håller också med att det är för lite män som bloggar om inredning. Det är anledning till varför jag valde att läsa din blogg.
Själv har jag en "manligare" (om man nu får uttrycka sig så) smak i inredning och uppskattar när t ex Jimmy Schönning inreder i TV-programmen.
Absolut skulle jag önska följa fler manliga bloggare. Var finns dem?
Det här med hård och mjukvara gäller i mitt yrke också som agent. Oftast så är det manliga agenter (el säljare) när det gäller möbler och kvinnliga när det gäller den mjuka varan.
Just nu har min 8-åriga son Enrst Kirschsteiger som sin största idol. Han vill bli som han, laga mat, snickra och inreda. Han lägger alltid märke till när jag har bytt gardiner hemma. Så jag gissar att han blir nästa generation manliga bloggare.
Anonym sa…
Jag läser din blogg faktiskt för att du är kille och det sticker ut i inredningssfären. Har tänkt på att du får så mycket mindre kommentarer än de flesta tjejer, trots att kvalitén på din blogg är högre än på de flesta andras. Folk verkar ha svårt att veta hur de ska förhålla sig att du är kille. Lite intressant tycker jag...
MVH Ellen
Mixathem sa…
Hej Henrick

Mycket intressant inlägg!

Jag håller med dig och övriga om att stereotyperna finns där mer än vi kanske tror. Jag bloggar och har gjort det i drygt två år om inredning och det är en blandning av produkter, inspiration, nytt och gammalt. Men jag får känslan också att vi killar inte alltid tas på allvar när vi bloggar om inredning. Lite attityden "vad kan en kille om inredning". Men jag hoppas att vi killar som bloggar står på oss och kör vidare så tror jag att det kommer fler och att vi kanske tas på lite mer allvar!

Vi killar kanske skulle starta en bloggrupp där vi kan hjälpa varandra att synas och visa att vi finns där i det stora molnet.

Ha det gott!
Christer