Trädgårds söndag - Frösådd och ta sticklingar redan nu


Ja, det kan verka tidigt men det är dags att börja se över vad man vill ha i växthuset, trädgården och balkongen redan nu.

En del frön behöver kyla för att komma igång och det är ju läge nu att ställa ut sina sådder. Annars blir det en vecka i kylen. Vissa frön som har en hård yta, kan man ta lite sandpapper på eller blötlägga ett dygn innan sådd. Det brukar ge ett bra och snabbt resultat.

Det börjar dyka upp lite fröpåsar i slutet av februari i butikerna, men jag använder de jag plockat i trädgården i höstas och de som jag bytt till mig eller fått. Det är riktigt kul att byta frön med vänner och bekanta, det brukar kunna ge en trevlig överraskning när de blommar.

När det kommer till att märka upp sina sådder så brukar jag antingen laminera små papperspinnar eller skriva med en penna för CD skivor. Då håller de mot fukten. Ska man ha dom inomhus funkar små griffeltavlor eller träpinnar bra.

Vad har du tänkt att så i år? Jag tror det blir mycket av traditionella blommor i år. Lite åt mormors hållet. Kan det ha med trenderna att göra tro?

Bilder: Henrick Eriksson

Kommentarer

Ja! Jag har sått frön i år så jag hoppas på att ha en balkong full med kryddväxter i år, hoppas jag lyckas bara : )
Emelie sa…
Ja jag håller med mormors-blommor! Akleja är en favorit som är både vacker o lättsådd. Sen kommer jag absolut köra favoriter i repris från förra året o så tomater. Mycket mera prisvärt än att köpa plantor! Förr trodde jag det var svårt men det var det inte alls! //Emelie