Ta hand om lökarna till våren


Nu när de flesta Hyacinter och Amaryllis börjat dala och vissna ner så är det många som slänger lökarna i soporna. Gör inte det.

Ta istället upp löken ur julgruppen eller vasen och ta hand om lökarna till i vår. Borsta av lökarna lite lätt med en svamp eller tygbit. Ta lite diskmedel och blanda upp med vatten. Gör ren löken och skölj av den noga. Klipp bort eventuella rötter och torka den torr igen. (Diskmedel är lätt anticeptiskt och gör att ev. mögelpartiklar dödas)

Låt blasten sitta kvar på löken och lägg lökarna i lite torv och ställ undan på en torr plats, som i garaget, vinden eller liknande. Man kan titta till lökarna om ca 3 veckor för att ta bort den vissna blasten och se att det inte är för fuktigt.


Att spara blasten är viktigt då näringen skall gå ner i löken igen, då får du full växtkraft vid nästa blomning. I vår kan du plantera ut lökarna när jorden börjat bli lite varm. Du kommer få fina hyacinter som påminner om julens firande.

Bilder: Henrick Eriksson

Kommentarer

Hej Henrik!
God fortsättning på det nya året.
Jag brukar spara lökarna men det blir inte så ofta mycket med dem i landet.
Däremot älskar jag att gräva upp snödroppar och ta in och sedan sätta ut igen.Jag lånar och ger till baka och i bästa fall blir det lite flera snördroppar nästa år.
Kul att hitta hit igen
Ha en bra första dag
Annika
Tackar- just vad jag behövde tips om;) God fortsättning!
Frostrosor sa…
Detta var ju ett förträffligt bra tips! Har precis gått runt i hela huset och plockat ihop de lessna hyacinterna! Ska inte hiva!