Graffiti - När det blir konst


Jag tar upp det igen - graffiti är det konst? Absolut i mina ögon.

Det här planket var grått från början innan någon/några kreativa själar gav sig an det med tapet, tusch och färg. Budskapet som du ser är LUST som målas över och HOPE som målas upp.

Ibland har liknande graffiti (som jag skrivit flera gånger förut om) bara ett budskap eller meddelande iform av en bild, men här har man kombinerat text och tapet.


Nu kanske du tänker att jag gillar all sorts graffiti, vilket jag inte gör. När det är direkt klotter och förstörelse tycker jag det är en stor sorg, belastning och kostnad för samhället. T.e.x. på bussar, väggar och annat där någon bara vill sätta sin signatur eller symbol.

Jag älskar att kunna gå i det offentliga rummet och hitta små detaljer i form av fåglar, figurer och texter som placerats dit med en tanke och med ett sammanhang till sin omgivning. Där de på sitt sätt förhöjer och förgyller sin plats. Då en kreativ tanke finns med hela vägen och man har gjort det med ödmjukhet. Sen kommer ju frågan - är det klotter? Inte för mig men jag uppmanar inte någon till att gå ut och klottra, absolut inte.


När det görs på ett sätt som dessa blir jag imponerat och överraskad över skapandet och det konstnärliga. Man har tagit tag i en grå yta utanför en byggarbetsplats och gjort den till något coolt och snyggt. Denna finns på Storgaten i Oslo.

Bilder: Henrick Eriksson

Kommentarer

Stein sa…
Jeg kan også ha sans for grafitti når det gjøres på rette måten og riktige steder. Det er derimot trist å se tagging hvor personer sprayer på statuer, husfasader og annet. Det er jo faktisk mange dyktige kunstnere der ute blant grafitti- utøverne :-)