Formex våren 2012 - Industrial Shabby Kitsch


Nu kommer min rapport från Formex 2012. Kommer den bli som i höstas eller kommer det bli bättre? Du får två inlägg, ett nu och ett ikväll.

Utställningarna är riktigt fina (som vanligt) och det är där krutet läggs för att skapa inspirerande platser som talar om hur trenderna ser ut i form av material och färger. Snyggt som vanligt. Du kan läsa och se mycket bilder från mina bloggkollegor, titta bara i vänsterspalten här på bloggen, där hittar du ett stort gäng som skriver om Formex.

Men de var som förväntat- trä i grunderna även om de översköljts av pasteller.


Ett material som jag trodde skulle synas mer på mässan var papper i alla former. Men det som stack ut var den här väggen bakom scenen som hade skön struktur och luftighet. Men that´s it! Lampor i metaller som har ett fint utskuret mönster. Det var utställningarna det. Sen då?

Själva mässans generella intryck? Besviken? Absolut. Igen. Jag saknar wow känslan.

Nu har även mer kläder, väskor och glasögonbågar (!) kommit in på den mässan som marknadsför sig med ; citat" Största mötesplatsen för nordisk inredningsdesign"

Jag kanske är jäkligt fel ute när jag inte pyntar med glasögonbågar och annat i hemmet. Det känns som om det skapar ett ludd runt alla mindre utställare som kämpar hårt för att få ut design eller produkt.

Jag kan förstå att mässan tänker att det går hand i hand med hur vissa butiker ser ut idag - ja, Shabby chic och presentaffärerna i största hand, men varför inte göra en shabby hall med tunikor, plåtskyltar och whitewash?

Den industriella trenden (vilken jag gillar) syns även starkt här på Formex. Industrilampor i ett överflöd, större kupor och mer skruvar på lamporna. Trädetaljer på borstar, dammvippor och mindre inredning, som pallar och små avlastningsbord. Brokader i stora kuddar och mattor. Glasflaskor och cyfoner i oldfashion stil.

Industri och Shabby samlas, blandas och matchas för att få det lite coolare och göra det lite tuffare. Svarta skyltar och klockor med texter och gröna växter. Känns det igen? Verkar som många utställare tittat otroligt mycket i inredningsmagasin och på mäklarbilder innan de sätter ihop sin monter.

Inget fel i det men jag tror att många utställare måste ställa sig frågan - vad är nästa steg? vad gör vi för att vända upp och ner på steken? Skapa wow känsla och attityd. Det räcker inte med att ta yta, det gäller  att skapa wow och göra det intressant.

När det inte är industri eller Shabby chic så är det starka färger som sticker ut. Men även här är man försiktig i sina produkter sm producent eller utställare. Inte mycket som är målat, handtryckt eller liknande utan då är det plast eller glas som gäller. Givetvis finns starka och grafiska textilier också. Starka cerise, röd och orange blandas med gult. Helt rätt, men jag tycker att det är fel materialval i det stora hela.


Återvinningstrenden syns rejält och det känns lite som att gå på en loppis i Paris, men här med Kinaproducerad återvinning(!) i bord och bänkar. Speciellt de som är gjorda av brädstumpar i olika färger. Återvinn på riktigt eller strunta i det är mitt tips.

Vad jag skulle vilja se (tips till Formex) är fler unga (och äldre givetvis) utställare som kan visa fram sin design. Låt säga att mässan skulle upplåta 50 st mindre montrar till designers och formgivare som då gratis (ja, du läste rätt) får ställa ut. De får söka till sig en plats och på så sätt kan man få ett blandat urval och se spännande design. Givetvis förlorade intäkter på monterhyran för mässan, men jag tror det skulle öka intresset för både företag och besökare och man skulle då ta in en del av det på inträdet. Var letar företag sina nya formgivare? Jo, på skolor, utställningar och annat. Varför inte ta dit företagen till Formex?

I London har liknade utställningar gjorts och det finns många formgivare och designers att upptäcka där ute, jag lovar. Det är bara det att dom helt enkelt inte har råd att betal monterplatsen efter dom lagt ner tid och pengar på sin produkt/prototyp som de skapat. Det skulle också skapa lite mer spänning på mässan tycker jag. Ett bra komplement till Young Designers, som är bland det bästa Formex har enligt mig.

Det var min syn på Formex denna våren. Jag hade oavsett en bra mässa med många spännande möten, vilket mässan också tillhandahåller, en mötesplats för företagande m.m. En fråga jag får ställa mig själv - är jag avtrubbad?

Vill du se en kort intervjuv angående formex så kan du göra det här nedan. Den är för möbler.se.


Givetvis finns det vinnare och dom får du ikväll!!!

Bilder; Henrick Eriksson

Kommentarer

Tack för din delning;)
Gillar ju den industriella trenden grymt mycket...
Jag visar oxå lite konst idag- av ett annorlunda slag:)
Trevlig helg. Kram Johanna
Intressant och genomtänkt inlägg. Tack. Återkommer ikväll för mer, som utlovats. //Lisbeth
Annika sa…
Det är alltid intressant att läsa dina mässrapporter! Ser fram emot vinnarna ikväll. Kram!
AL sa…
Bra analys. Eller bra i bemärkelsen att du speglar min egen åsikt helt enkelt...
Jag väljer aldrig Formex för inspiration. De ligger lite steget efter hela tiden, och montrarnas försök att återskapa trendstyling... ingen kreativ glöd. Däremot fortfarande helt okej som ankdamm och möte(s)plats för branschkommers.
sofia sa…
Hej och tack för en intressant sammanfattning! Jag håller helt med vad gäller mindre företag och nya designers som vill komma ut och visa upp sina produkter. Jag hade gärna ställt ut detta år men hade tyvärr inte råd:( / Kram Sofia
Håller med! Bra mötesplats, men inte mycket nytt..
Hälsningar
Ulrika
Snygg film!! Jag blev också besviken på mässan, som vi diskuterade på plats, men sen tog jag ett steg tillbaka och funderade. Kanske är det snarare min aptit och mitt "hetsätande" av trender det är fel på - inte leverantörerna. Är det sunt att vi nästan tvingar företagen att krysta fram nya trender två gånger per år baraföratt? Vad tycker du om det?
@Frida, jag har funderat lite på det jag också och kommer ta upp det på tisdag här på bloggen. Just om förväntningar, produktion och krav från min sida./ Henrick
frilansfrida sa…
Tack för dina tankar. Jag håller delvis med men själv känner jag faktiskt större tillförsikt efter den här omgången än efter förra. Jag tror att man kanske måste låta vissa leverantörer, som faktiskt är just leverantörer, få fortsätta rida på befintliga trendvågar medan andra, ofta mindre, kreatörer och designers får stå för för det nyskapande? Jag hittade trots allt många gobitar! /f