Jul, shopping och ljus i Götborg stad - En liten guide


Göteborg stad satsar fullt ut på att bli en fullfjädrad julstad med belysning, installationer och shopping.
Att ta en promenad när skymmningen kommer är riktigt mysigt och man kan då se många av de ljusinstallationer som man inte lägger märke till dagtid. De här "origami" fåglarna blev en favorit. De sitter i ett stort träd i Allén vid Stora teatern. LED lysrör som fått stora vingar.


De stora vita fåglarna verkligen sticker ut genom grenarna och blir en häftig effekt mot den mörka himlen.

I trädgårdsföreningen står en annan installation, med ljus och ljud, som påminner om ett dataspel, du kan se det från kungsportsbron när du ser över kanalen mot trädgårdsföreningen.
Shoppingen är det inget fel på, men jag föredrar de mindre butikerna i City, Haga, Vasa och linné. De har ett mer personlig touch på sina skyltfönster och sortiment. Det är ju alltid kul att hitta lite udda och roliga saker.

 Sen finns ju en hel del mat och fina burkar att hitta till att ställa i köket för att skapa lite julkänsla. Favoritbutik med bl.a små marmelader, lemonad, porslin, grytor och teburkar är La Maison Francaise som ligger i källaren nära Viktoriapassagen. Södra Larmgatan 18.

Än så länge så sprudlar inte Göteborg av färg, men det kommer. När all belysning är tänd kan man se röda granar, blå träd, vita slingor och mycket, mycket mer. Roligt är att många av cityhusen har färgat ljus i sina kontorsfönster. De ser ut som gigantiska pepparkakshus.

Kul att Göteborg stad satsar så mycket på att bli julstad och bra att det används LED så mycket som det bara går, man vill ju inte att det förbrukas så mycket energi på julljus. Gäller ju även hemma, köp LED så mycket det bara går. Läs mer om julstaden Göteborg här>>

För dig som funderar på att åka till Göteborg innan jul så passa på att kolla av alla julmarknader som är, tex de i Haga och Kronhuset (kronhusbodarna). Läs mer om julmaknader här>>

Jag skulle speciellt rekomendera julmarknaden på Röhsska (julform) och HDK´s julmarknad för dig som vill se mer design och hitta udda inslag. En hit, lovar. De två äger rum den 9-11 december.

Bilder: Henrick Erikson

Kommentarer