Gott nytt och fyrverkeri tankar


Nu har det hållt på i två dagar. Fyrverkerier som skjuts av förmiddag, eftermiddag och kväll. Varför inte samla det till Nyårsaftons kväll?

Jag gillar fyrverkerier, kanske inte så att jag går i extas, men tycker det kan vara maffigt och snyggt på en svart himmel.

Det gör mig uppretad och förbannad att se barn 10-15 år springa runt och slänga smällare och skjuta raketer i tättbebott område, utan föräldrar eller vuxen i sällskap. Man måste dessutom vara 18 år för att hantera, inneha och köpa fyrverkerier. Varför tar föräldrarna inte mer ansvar för sina barn och deras smällande? Det handlar ju inte bara om barnen, även en del vuxna tappar omdömet och som inte tänker på eventuella efterföljningar.

Jag tycker fortfarande om fyrverkerier, men när det hanteras på ett bra sätt.

Att de inte skjuts utan eftertanke som att raketer kan åka in i grannhuset, starta bränder eller skada någon bredvid.  Eller än värre smälla av i handen eller skjuta ut ett öga. Det finns inte heller hänsyn till att det smäller jäkligt högt, som skrämmer både människor och djur. Nu snackar jag fortfarande om veckan innan och veckan efter nyår, inte om nyårsafton.

Biltak, hustak och trädgårdar är fyllda med avskjutna raketer på nyårsdagen. Har du tänkt på hur mycket raketer som skjuts av på en kväll, hur bra är det för miljön? Jag tror aldrig att jag sett en människa plocka upp en raketstump eller samlat ihop raketpinnar och papper dagen efter man skjutit för fulla muggar, om det inte ligger på sin gård vill säga. Det överlåter man till komunen att städa upp eller låter det brytas ner i naturen under 200 år, typ.

Varje nyårsvecka innebär det att min Borderterrier, Kenzo 8 år, ligger och skakar och vägrar gå ut. Han mår fysiskt dåligt av alla fyrverkerier och smällare. Visst har vi provat lugnande medel, jag har testat det mesta som finns både på recept och i butik, men inget hjälper. Det är inte bara dagen som det smäller som är problemet.

Det börjar med förberedningar både med läkemedel och annat ca 2 veckor innan, sen kommer dagarna/veckan efter när det skall intygas och övertalas att det är "säkert" att gå utanför dörren igen.
Problemet är att jag inte kan lämna honom hemma ensam heller under de här dagarna vilket betyder att jag jobbar hemifrån och kan knappt gå utanför dörren.

Med andra ord kostar det mycket under nyår. Raketer, smällare, arbetstid, lugnande till husdjur, läkarvård (för brännskador och skjutskador) och städning av offentlig miljö.

Ok, nu har jag gnällt av mig lite och gett mina tankar på fyrverkeriskjutandet. Ta det lugnt och skjut försiktigt om du firar med fyrverkerier.

Ha nu ett gott nytt år!!

Bild: Henrick Eriksson

Kommentarer

Ja dina gnällningar är verkligen förfogade...stackars alls djur, har själv haft en rädd hund så jag vet vad du snackar om!!!! Att eländet sen ska hålla på i dagar och inte samlas till 15minuter efter 12 slaget gör mig gnällig oxå;) Gott Nytt! Kram
Håller med! Är glad att jag flyttat ut från centrala Göteborg. Som djurägare var det aldrig tal om att vara borta från djuren vid 12-slaget, utan fick gå hem tidigt från nyårsfesterna, för att finnas till hands när rakethelvetet bröt ut... Livet på landet är sååå MYCKET lättare i det avseendet, och nu kan jag vara med på alla nyårsfester, även då det nya året rings in. Gott slut och nytt år önskar jag dig och de dina, på två och fyra ben. Lisbeth