En dag hos Hästens


Igår spenderade jag en dag på fabriken för Hästens för att ta del av tillverkningsprocessen och hantverket. Fabriken ligger i Köping, så det var till att hoppa på ett tåg och ta sig upp dit för en rundvandring. Så jag skulle vilja dela med mig av vad jag fick se.

Jag hade blivit inbjuden av Hästens tillsammans med 8 stycken från Frankrike, 8 stycken från Italien samt en från Holland. Så det var ett blandat gäng med samma intresse och nyfikenhet som jag om hur det går till att tillverka en föstklassig säng. Och jag blev förvånad kan jag säga på ett positivt sätt.

Något som jag också upplevde lite annorlunda var att de hela tiden talade om hur vi sover och hur kroppen fungerar med hjärtrytm och i sömn. Inte så mycket om hur de vill sälja sängar. En passion om hur de vill ha den mest perfekta sängen utan några kemikalier och med en hållbarhet som kan följa en genom livet.


På plats var också Alan Waller, kungen av ull och djurfibrer. Det han inte vet om ull och naturfibrer behöver man inte veta. Han berättade om ullens och hästtaglets egenskaper och visade oss också hur själva tillverkningsprocessen gick till när , som t.ex. hästtaglet spinns till spiraler för att sedan användas i madrasserna.

Själva fårullen kommer från norra Holland och tvättas och sorteras på fabriken. Ullen från ett får går åt för att göra en madrass för en person. Fårullen blandas med bomullsfibrer då blandningen blir optimal för att transportera bort fukt så madrassen hela tiden är torr.


När själva bäddmadrasserna tillverkas så spänns tyget upp på stora träramar och ett lager ull/bomull läggs på, sedan tillkommer ett lager med hästtagel, på det ett nytt lager ull som sedan får ett tyglager över sig innan madrassen sys för att få sömmar som håller allt på plats.

Olika lager och sömnadsteknik används beroende på vilken typ av madrass som skall tillverkas, tekniken är dock ungefär den samma, mer om det nedan.


Den finaste (och dyraste) sängen är Vividus och där är tekniken lite annorlunda. När madrassen sys som ovan lämnas luftkanaler mellan zigzag sömmarna, vilket innebär ett hav av lösa avslutstrådar.
Dessa måste fästas för hand av skickliga sömmerskor. Det tar t.ex. 4 dagar för en sömerska att fästa alla trådar på en madrass i Vividus.

Det är häftigt att se hur sömmerskorna arbetar med tygerna. Allt tyg klipps till för hand och sys av dessa otroligt duktiga människor. Man kan ju undra hur allt blir rakt, men till hjälp har de den berömda rutan.

Själva rutan mäter 5x5 cm och är en riktlinje som man kan se genom i stort sett alla moment i tillverkningen. Det gäller att få det rakt och i linje annars ser ju allt helgalet ut i slutändan. Visste du att det finns 21 olika färger att få på sin rutiga säng? Jag blev kär i ett grårandigt tyg, den enda randen de har dessutom.



På monteringen var det spiraler högt och lågt. Det är också ett otroligt moment att se, vilken precition när det monteras. Olika fjädringar i 3 olika hårdhet som placeras i ramar, däremellan ull/bomullslager för att bland annat göra sängen helt tyst.

I Vividus monteras varje fjäder för hand och fästs med trådar för att allt skall hållas på plats i all evighet.

Att kunden får vänta på sin säng någon vecka till månad förstår jag nu när jag sett allt handarbete som ligger bakom. Vividus t.ex har en tillverkningstid på 160 timmar och har ett specialutbildat team som gör den sängen.

Jag blev imponerad helt klart och tycker det är kul att se ett sådant hantverk lever vidare i sverige. Det var en bra och inspirerande dag i lilla Köping.

Vill du veta mer om historia, sortiment och annat kan jag rekomendera hemsidan, du hittar den här>>

Bilder: Henrick Eriksson

Kommentarer

Anonym sa…
Hästens har nog superkvalitè själv drömmer jag om en tempur säng någongång.

anette meg carlsson