Urban gardening - Guerilla gardening


Urban gardening eller guerilla gardening är ju ett fenomen som dykt upp mer och mer senaste åren.

En revolt att försköna det offentliga rummet.  Varför jag använder ordet revolt är för att det inte är tillåtet att påverka och odla i offfentliga rum, på gator, torg occh byggnader som står under komuners regi.

I Göteborg och Stockholm har jag sett mycket som planteras, sådda plantor och annan grönska som mjukar upp lite bland betong och tegel.Gjorda av anonyma personer.

Den här sitter även den i Bangkok, gjord med plastmuggar som det planterats i. Mitt i en genomfartsled står det enkelt - LOVE.


Just korta ord, som gjorts av plastmuggar och glas på ståltrådsstängse,l syns mer och mer. Jag tänker mer på miljön där, dessa faller ur och det blir en miljöförstöring. Inte bra.

Det finns att hitta seedbombs som är gjorda i pappersmassa eller pressad jordblandning som innehåller massor av blomfrön, dessa kan kastas upp i luften och det blir en blomstrande jordhög av bomben. Inget jag rekomenderar eller förespråkar, men jag gillar ideén med att försöka plantera och sprida blomster runt om oss.


Ett exempel på hur de ser ut som används inom guerilla gardening, den här med en julgran från Secret Santa. Jag har skrivit om liknande saker här på bloggen förut, du hittar inlägget här>>

Bilder: Henrick Eriksson
Bild: seedbomb-Secret santa

Kommentarer