Test av Bosch i trädgården


Jag köpte nya saker till att kapa, klyva och kompostera i höstas. Behövde något nytt till trädgården då de andra maskinerna krånglat och halft gett upp. Jag valde Bosch den här gången efter mycket tittande och klämmande. Jag tänkte ge dig lite testfakta a´la henricks tankegångar.

Motorsågen jag valde var eldriven, vilket alla avrådde mig från. Varför undrar jag nu, hur bra som helst. Modellen heter AKE 30 S. Jag gillade just att den var lätt och smidig. Bladet kunde lätt tas av och kedjan justeras med hjälp av vreden på sidan (röd och blå på bild). Jag tyckte dock att den drog lite väl mycket olja.


Att kapa och fälla träd var inga problem, jag t.o.m tog ner en gran på 7 meter utan problem. Hur bra det gick att fälla resterande granar ser du på bilden ovanför, dock var det inte jag som fällde det här trädet ;-)
Bladet kanske är i kortaste laget för såna stora träd men och andra sidan finns andra modeller att välja om man skall ta ner storskog.

När det kommer till kompostkvarnar kan jag bara säga en sak, köp en med bra motor och som klarar minst 35 mm grenar.

Den här stog stabilt och var lätt att förflytta vilket underlättar när man knatar runt i trädgården. Modellen heter så fräsigt som AXT Rapid 2000. Just den här modellen har knivar och hål som tar 35 mm grenar, vilket var en bra fördel när det gäller syrén, gran och andra, lite kraftiga, träd/buskar. Kompostfliset är perfekt att fördela över landen för att motverka ogräs.

Ett minus var handstoppen för att pressa ner kvistar m.m, lite för lätt och plastig, kanske bara är inbillning men jag vill ha något rejält att trycka ner grenar med när jag vet att knivarna snurrar till max i motorn. Även hjulen kunde fått ha en gummering för att inte glida på vått underlag.

Vad jag gillade med båda är att det är enkelt att använda och rejäla rattar och knappar på prylarna. Det gör det lätt att förstå funktionerna och lätt att hantera.

Du kan läsa mer på Bosch hemsida om produkterna. Nu i sommar ska jag titta över trädgårdsredskap då jag behöver nytt i rubbet. Återkommer om det.

Betyg;

Motorsåg:             5
Kompostkvarn:    4+

Bilder: Bosch.se

Kommentarer

Jerpa sa…
Kan ju säga att jag var skeptiskt till motorsågen, men den fungerade faktiskt jäkligt bra. Det enda jag störde mig på var sladden, den fastnade i grenar kvistar o allt annat. Att svärdet är kort är det inget fel på, du kan ju såga från två håll, då är svärdet dubbelt så långt. Bara att göra en brytmån och inte såg av i bakre delen av trädet.