Gjuta betongfat och måla vitt


Att gjuta av rabarberblad är ju inget nytt direkt. Jag behövde ett fat till frukten i köket och är väl lite smått trött på alla"vanliga" skålar och fat. Jag ville ha något som hade anknytning till trädgården.

Finbetong, lite nät och vit snickerilack fixade till det. Vänd upp och ner på rabarberbladet, skopa under sand så bladet behåller sin form. Täck (undersidan) av bladet med betong, lägg på ett fint stålnät och fyll på med mer betong. Täck med plast och låt torka. (Om du håller betongen fuktig under några dagar blir det starkare.)

När det torkat, se till att få bort alla badrester, skulle inte allt försvinna, lägg det i solen så bladet torkar ur, då är det bara att plocka bort växtdelarna.

Jag använde vit snickerilack då det blir en stark yta som tål lite, sessutom rinner ner bra i alla ådror som bildats. Måla två gånger och det är klart.


Nu har jag mitt fruktfat inne i köket, fungerar hur bra som helst och kostade mig runt 15 kronor att göra. Dessutom tycker jag det blev riktigt snyggt.

Bilder: Henrick Eriksson

Kommentarer

Loppan Lorum sa…
Jag har precis börjat min betonggjutarbana, så det lär väl bli nåt rabarberfat här med. Men det är kul att göra en lite annorlunda variant, och detta blev ju jättefint! När du säger "snickerilack", menar du vattenbaserad snickerifärg (typ Lady) eller måste det vara oljebaserad?
nej använd vattenbaserad, de har samma funktion och är lite miljövänligare också. Jag har använt Beckers "elegant" aqua lackfärg då jag tycker den är bra både till snickerier och till annat, som till sånt här. / H
Jag har gjort massor av sådana fat, har trädgården full... som fågelbad, under stuprör osv! Men jag har aldrig behövt förstärka med nät, de håller ändå! Fint i vitt!
Kram
Men vad är detta? Har du gjutit utan mig och så snyggt det blev... ;-)

Kram