Tips på att plantera i krukor till balkongen.


Att odla på balkongen är ju inte svårt med lite planering. Men det finns några saker att tänka på innan man sätter igång.

Tänk på att använda växter som klarar torka om du har en balkong i södeläge, annars kan du anpassa till vilken zon och vädersträck din balkong/terass ligger i. Tänk också på att välja växer som breder ut sig för mycket, du ska ju också få plats på ytan.

Jorden är otroligt viktig när du planterar. Det finns speciell kruk- och ampeljord som fungerar bra, den innehåller bl.a bark och torv som gör att jorden inte torkar ur så snabbt. Så välj jord med omsorg och det är värt att betala lite extra för bra och näringsrik jord. Lägg även lecakulor i botten på krukan, blanda gärna med en näve i jorden också så rötterna får luft.


Jag planterar oftast, nästintill jämt, i krukor med handtag. På så sätt kan jag flytta runt dem lite efter var jag vill ha dem och samtidigt lyfta in dom från stark sol och hällregn.

Här har jag använt vita plastkorgar från Chilli som jag även brännt ett dräneringshål i sidan på. Ta en tändare eller ljus, värm en borr eller grillspett och placera den ca 2 cm från botten på plastkorgen, på så sätt får du ett runt hål (ca 0,5 cm) i höjd med lecakulorna och överskottsvatten kan rinna av.


 Om du ska åka bort en helg/vecka, och har riktigt varmt på balkongen eller i växthuset kan du använda PET flaskor för extra bevattning. Vattna i krukan som vanligt, fyll en flaska och vänd den upp och ned i jorden. Växt och jord bevattnas sakta ur flaskan och på så sätt klarar du dina växter.

Växterna jag använt är bl.a stäppsalvia, hortensior, zebragräs, japanskt körsbär, klematis (mindre variant) och elefantgräs. De tål alla värmen, blir inte för stora och de går att klippa/beskära om det skulle behövas. ( Blommorna skickade jag efter från Hortogreen.se dock ej trädet)

Plastkorgarna är dessutom perfekt för växthuset. Tomater och annat som man vill odla ur kruka.

Bilder: Henrick Eriksson

Kommentarer

Helena ROOM sa…
Tack för jättebra tips från en trädgårdsintresserad!