Dags att köra igång nu.


Om du inte har förodlat förut så tycker jag du skall satsa på lite "enklare" fröer. En del kräver nämligen kyla för att komma igång och det kan vara lite bökigt om du är oerfaren på frösådd. Hårda fröer kan läggas i ett vattenglas över natten för att påskynda grodden.

Det finns även olika medel, tillverkat av bl.a cederträ, som stimulerar rotbildning och grodd, men jag skulle inte rekomendera det om du har en hobbyodling, så bråttom har du väl inte?

Många fröer skiljer sig från varandra, både när det kommer till kyla och grotid, men med lite tålamod så kan man få de vackraste blommorna att gro tidigt. Allt står på fröpåsarna.

När jag sår på friland och i större krukor brukar jag mala lite tavelkrita och slänga ner i påsen, på så sätt så blir alla frön vita och man kan urskilja dem direkt de kommer på jorden. En bra grund i planteringskärlet är A O för att det skall komma igång, och viktigast av allt att det inte torkar ur. Med andra ord, satsa på bra kvalitets jord, det har du igen.

Köper du bricketter av torv och sår frön i så har jag ett tips så de inte torkar ur för fort. Det är att ta gamla syltburkar och lägga bricketten i, på så sätt skyddas klumpen från att torka ur för fort. Dessutom snyggt att ställa på köksbordet eller i grupper då grodden börjar titta upp.

Pluggboxar är något som vuxit senaste åren, och de är fantastiska. Att odla i pluggbox är enkelt och vattenmängden styrs av att vattnet sugs upp underifrån. Pluggarna med rotklumpen är sedan enkal att plantera ut.

När jag planderar om pluggar och bricketter, och övriga små mjölkförpackningsodlingar, så lägger jag i lite blodmjöl i botten. På så sätt tillför du näring som gör att grodden kan utvecklas och bli stark. Kom ihåg att inte använda för mycket gödsel, då groddarna kan bli långa, smala och taniga, vilket även den färdiga plantan blir.


Att botanisera bland alla underbara fröpåsar i butikerna är som rena julafton, dessutom ett billigt och roligt sätt att dra upp plantor själv.

Det finns massor att köpa på nätet och i butikerna. Men gör en plan först, så du vet vad du vill ha i dina land och krukor. Och för guds skull, glöm inte och skriva på vad det är du planterar, man glömmer så fort när allt ser likadant ut när det kommer upp.

Bild: Henrick Eriksson

Kommentarer

Heléne sa…
Tack för inlägget, jag har aldrig odlat något förut men har köpt på mig sallad, morötter, sockerärtor, rödlök etc för att ha i trädgårdslandet. Problemet är bara att jag inte vet när eller hur jag ska börja :-( Så all information om odling suger jag åt mig som en blodigel, så ditt inlägg var super :-)