Ta bort knopparna - det blir bättre så.


Nu när vårsolen börjar skina allt starkare tänkte jag komma med trädgårdstips igen. Rhododendron är ju en fantastisk blommande prydnad i många trädgårdar, men brukar kunna bli rätt glesa med tiden ju äldre de blir.

Ett bra sätt att få en fin buske är att vid varje vår bryta av ca 40 % av alla knoppar. Vid varje brott kommer det 2-3 nya förgreningar och busken blir då tät och fin. Dessutom mer blommor inför nästa år, och nästa o.sv.


Solen är rätt stark och för att skydda bladen mot de värsta strålarna så är det bra att använda lite täckväv när solen står som högst. Det är ju så att Rhododendronen väcks ur sin vintervila och är lätt uttorkad, vilket betyder att bladen kan bli brända och torra av vårsolen.

Så vill du ha en vacker buske med starka gröna blad så täck den gärna nu när det går mot plusgrader och stark sol. Du kan även börja vattna den när snön smält bort. Med lite ljummet vatten nu när tjälen börjar gå ur marken gör susen. På så sätt kan växten få bra med vatten och får en bra start på våren.

Bilder: Henrick Eriksson

Kommentarer

Tack för tipset, det kommer definitivt till användning här! Jag är helt nybörjare på allt som har med trädgård att göra, och står nu överväldigad av 2700 kvm förfall. :D Vi har en gammal, gles och ful rhododendron som jag inte haft en aning om hur jag ska fixa till. Nu blir det knoppbrytning!
Anonym sa…
Jag har i min lilla stadsträdgård 3 stora rhodedenron, de blev för stora tyckte jag. Jag klippte-sågade ned 1 av dem precis när blomningen var över. Blev ca 20 cm kvar ovan mark med ett flertal grenar. Idag 2 år efter är den ca 1 meter hög och fantastiskt tät. I år är det dags för en till att sågas ned.De tål hård beskärning.
Det bästa med detta är att de blir täta nedifrån.
Hälsn Lisa
Designbird sa…
Tack Henrick! Som nybliven trädgårdsägare och helt utan kunskaper är alla tips guld värda. Hoppas du får en bra vecka. Kram, Camilla