Med snygg design till sista dagen.


När jag surfade runt lite bland formgivare och designers i kombination med Göteborg så dök detta upp. Jag blev intresserad direkt då det berör en del av livet som man ofta inte tar upp inom just design och formgivning.

 
Naturstensbolaget har tillsammans med formgivaren Johan Kauppi, på WeThink, tagit fram en gravsten i en elegant och snygg design. Gravstenen / minnesmärket heter "Luohkka", vilket betyder "trädbevuxet litet fjäll" på Samiska.

Stenen är tillverkad i Magnetit, en bergart som är unik för Kiruna. Bara det känns otroligt exlusivt tycker jag. Och speciellt.


Med en tanke om att plantera ett frö, en växt, ett litet träd i det runda hålet. "Stenen omgärdar en plats för minnen istället för sorg, och du kan på ditt eget sätt vårda och besöka viloplatsen".

Jag gillar detta, att det finns en tanke om design till sista dagen. Något enkelt, rent och formgivet med känsla.
Storleken på stenen är Längd 60 cm Bredd 60 cm tjocklek 3 cm. Hålet har en diameter på 15 cm.

Bilder: Pressbilder Johan Kauppi Wethink AB / Naturstensbolaget


Kommentarer

jenny sa…
Usch.. fast snygg.. Sånt där tänker man inte på.. För min del kan dom lägga mig i den billigaste låda som finns.. Men det är klart när det kommer till stenen vill man kanske inte ha vad som helst...Om min karl skulle välja skulle jag garanterat få den fuulaste sten som finns.. Måste genast visa denna så han VET vilken jag vill vila under OM olyckan skulle vara framme!!

Ha en bra dag.

Mvh Jenny
www.janethepain.se
Verkligen delade känslor man får kring denna idé, men måste hålla med om att det är en väldigt fin tanke! Ha en skön kväll.
//Frida
Ja... vi ska ju alla den vägen vandra och då ligger jag gärna under en sådan vacker sten! Gillar idén med planteringshålet!
Gillar idén med trädet, men inte att stenen tydligen ska ligga vågrätt på marken. Hos oss är gravstenarna alltid på stående, annars "försvinner" de ju liksom i gräset...
S sa…
Vad glad jag blir att se min fantastiskt duktiga vän Johan nämnas här:-)
Ni har väl inte missat hans vackra handfat??
Trevlig helg önskar Sabina
@Sabina - Jag har sett hans fina handfat, har skapat ett "ha" begär hos mig. så annorlunda och elegant och speciellt med att tanken om en fjällbäck finns med i designen. Funderar att titta närmare på det inför min badrumsrenovering..
/ Henrick
S sa…
Kul att du gillar Johans handfat, tycker absolut att du ska satsa på en fjällbäck i badrummet:-)

// Sabina
Anonym sa…
Så vacker... kanske funkar som gravsten eller minnesmärke vid minneslundar också?