Dags att bearbeta trenderna för 2012


Jag tänkte att jag skulle börja beta av trenderna som ligger framför oss. Det är mycket att gå igenom och du har säkert läst mycket hos andra bloggare om ämnet. Jag kommer beta av dem var för sig så det blir lätt att förstå.

Men för att starta någonstans tänkte jag gå igenom vad som varit till vart vi är idag. Baserat på Vincent Gregoire från trendgruppen NelliyRodi.

1980 talet dominerade optimismen i världen. Vi var energiska och energin i samhället låg på topp, vilket resulterade i starka färger och grafiska mönster. Grafiska mönster som bl.a härstammade från 30 talet och 50 talet som nu kom fram i ny skepnad, nämligen 80 talet. ( 30+50=80 tal)

1990 talet kom kontrasten. Vi lugnade ner oss och sökte vila och ro. Zen kom in i inredningen vilket var avskalat och minimalistiskt.  Rena linjer och enkelhet. En form av cocooning. Vi sökte ett lugnare inre.

2000 talet kan jag bara säga BLING, BLING.  Det viktiga var nu att skaffa rätt image och hamna i spotlight. Vi såg mycket guld, silver, diamanter för att signalera ut att du "är någon". Konsumtionssamhället växer sig starkt. Vi konsumerar varumärken för att visa status och image. "Wannabe" dyker upp.

2010 talet Nu bryter vi igen. Vi går in i en femininare period med plats för eftertanke och värderingar. Vi går ifrån konsumtionssamhället. Vi återvinner, tänker på omvärlden och visar gemenskap. Familjen, vänner, Facebook och andra sociala grupper blir viktiga, vi vill vara tillsammans.

Vad händer 2012?

Nu kommer det som kallas mutation.

Vi är inne i en period/trend där det sker stora förändringar. Både inom politik och annan påverkan.Vi söker trygghet, vilket vi hittar i våra hem. Under denna lågkonjunktur har många mist sina hem. I bl.a USA har många tvingats bort från sina hem p.g.a det ekonomiska läget.

Hemmet och huset betyder trygghet för oss, och frihet.
Hemmet blir kärnan i vårat liv. Vi äter hemma, vi arbetar mer hemma och spenderar mer tid hemma.Denna trend är sedan uppdelad i 4 olika "Hem" trender. Well home, Bio home, Good home och till sist Beautiful home.

Well home är hemmet som är praktiskt och användbart. Bekvämt men hela tiden fokus på kvalitet. Ett smart och välplanerat hem.

Bio home är precis som det låter. Hemmet använder lokalt odlat. Etik och Fairtrade är viktigt i det här hemmet. Man tar sitt ansvar och källsorterar.

Good home är hemmet som gör mycket själv. Ett konstnärligt hem med mycket utbildning och kultur. Man handarbetar och DIY. Man vill vara annorlunda och vara originell.

Beautiful home är det estetiska hemmet. Sofistikerat tänkande. Scenografi är viktigt, likaså "storytelling". Man vill vara artistisk och elegant. Största influensen är från konstvärlden.

Hur detta sedan ser inom trenderna kommer jag återkomma om denna veckan. Då det här är nog för dig att bita i skulle jag tro.

Bilder: HomeHouse

Kommentarer

Intressant läsning och sammanfattning av tidsperioderna. Ska bli kul att läsa mer om trenderna.
Det är så intressant! Själv håller jag fortfarande på att skriva om årets trender.

Ja, visst går det fort, tänk att jag och bloggen firar ett år idag!
Oj, detta inlägg får jag återkomma till när bomullen i huvet har flyttat ut;-/ Jag är så himla förkyld...

Tänkte bara säga att jag lottar ut ett USBminne i björk hos mig! In och hämta lotter!

http://www.stocksundgarden.blogspot.com/
Mia sa…
Hej !

Vad intressant läsning du har verkligen fångat de olika epokerna och det ska bli spännande att få läsa fortsättningen,
mvh Mia www.turagarden.blogspot.com