Lite glöggmys hemma.


Glögg är ju något av en tradition till jul. Just ordet glögg kommer från det gamla ordet ”glödg” som betyder ”värma upp”, vilket dök upp i historien redan år 1609. Vi svenskar dricker ca 5 miljoner liter glögg till jul.
Jag dricker gärna glögg året om och då vit glögg som man kan göra massor med. Både alkoholfri och med alkohol. Visst är det gott med en liten mugg varm glögg när kylan biter och man kurar ihop sig i soffan. Men det är lika gott en varm sommardag – fast iskall. Vit glögg med massor av is och krossad mynta är en favorit, som jag dessutom bjuder på året om. Ett annat sätt på kall glögg är att tillsätta lite mandellikör i den vita glöggen och massor av is.
Många tycker att glöggen är helig och skall tillhöra julen, men varför då? Denna kryddade dryck tycker jag är fantastisk och det kan kännas som en lyx att dricka den kall på sommarhalvåret.
Idag finns det många olika sorter att välja på och så även tillbehör. Med tanke på att vi dricker så otroliga mängder glögg till jul så kan man förstå att utbudet av tillbehör som t.ex muggar, glas, skedar och annat bara ökar. (kolla in förra inlägget)
Storleken på en glöggmugg tycker jag är viktig, och jag vill dessutom ha en hänkel (öra) på den. Inte för vid så det svalnar för fort, och inte liten och inte för stor. Svårt att få till det riktigt med andra ord. Ibland kan det ju kännas väldigt onödigt att köpa speciella muggar just till glöggen.
 Men det är ju lite trevligare och mysigare.  Det blir ju också en del av pyntet till jul.
Oavsett om du använder alkoholfri glögg eller med alkohol så finns det mycket runt denna underbara dryck. Både recept och tillbehör, det är bara att använda fantasin och testa sig fram.

Bild: Henrick Eriksson

Kommentarer

Eftersom jag är självutnämnd världsmästare på att älska glögg kan jag inte lämna detta inlägg utan kommentar. Sitter just i stugan och smuttar på glöggen i favoritkaffemuggen. De är alltid jättesöta, alla små glöggmuggar man ser, och jag har en rejäl uppsättning av Höganäs klassiska bruna och gröna med prickranden runt (vad heter de egentligen?) för bjudningar. Men när det bara är jag, brasan och glöggen passar kaffemuggen bäst :) Hoppas allt är bra med dig, skrev just ett inlägg som fick mig att tänka på dig! Kram/Stina.