Trend för inredning & design 2011. Del 1.

Trendgruppens Stefan Nilsson höll i dagarna sin trendrapport i Stockholm. Jag tänkte gå igenom de trender som är på antågande. Detta är även mina egna tankar som jag lägger till, min tolkning av Stefans föredrag. Du kommer få trendrapporten uppdelad på var sitt inlägg.
Det kommer 4 starka trender som kommer dominera under 2011. Alla med sin egna starka karaktär och som verkligen förstärks som kontraster mot varandra. Den viktigaste och största är ” Falcon Crest” trenden som tas upp här nedan;


”Falcon Crest” domineras av 80 talets design uttryck som t.ex flamingos, asymetriska mönster och produkter som ger känslor som tar tankarna tillbaka till Falcon Crest eran.


Vi har redan sett mycket poolbilder i media, vilket fortsätter. Drinkar, poolparty och glada människor som umgås runt poolen kommer vi nog se mer av både inom annonsering, styling och reportage. Gult är en stark färg och som kommer synas ännu mer under nästa år både inom inredning och mode. Färgen gult är framtagen ur årets viktigaste kollektion av Steven Mcqueen. (bilden ovan till vänster) Stora porslinsdjur a´la 80-tal, diskokulor och designkitsch.

Inom inredning kommer vi se en blandning av 50 % kitsch och 50 % design. Designen blir viktig då många gamla föremål får ett nytt formspråk och utseende.

Ironi genomsyrar produkter och formspråk. Ex. porslins figuriner på kärnfamiljen, finns familjen idag eller är det ironi? Så fortsätter trenden med frågan, - är det på riktigt eller är det ironi? Stora designföretag jobbar med otippade företag för att skapa något annorlunda och väcka tankar och frågor.

Här gäller det att vara modig. Modig blir ett utav utropstecknen inom trenden. Det blir trendigt att våga vara annorlunda och våga.


Transvestism blir inne. Det är ett uttryck för att visa mod och att våga vara annorlunda. Fantastiskt tycker jag. Redan nu syns kändisar som gör mode och andra reportage som transvestiter. 
Acne gör en kollektion som heter just ”transvestit” där bl.a skjortor i typiska material får feminina drag. Provokation eller trend? Acne gör helt rätt. De vågar! Vågar vara annorlunda.
Imorgon kommer nästa trend här på bloggen.
Bilder: Acne, Mcqueen, tvphoto, Doshi Levien

Kommentarer

Bull farmor sa…
Häftigt!!! Glömmer aldrig serien Falcon Crest!!!! Underbart!!!!!
Thanks Henrik!!! Vilken bra tolkning och en trend helt i min smak ;)

Ser fram emot del 2 imorgon.

Kram Sofie
Jag känner mig helt i tiden!;-)

Klem,
Andreas
Frida sa…
Gillar det:))