Hur jag planerar min trädgård...


Jag har fått så många mail med frågor om hur jag tänker och planerar i min trädgård. Så jag tänkte visa er lite hur jag gör. Jag får be om ursäkt för bildernas kvalitet då de är tagna med mobilkamera.

Precis som med hemmet så gör jag en "moodboard". Det är samlade klipp och skisser ur tidningar, böcker m.m som hjälper mig hitta känslan för åt vilket håll jag skall gå.


Jag samlar dessa i en pärm där jag försöker gruppera upp trädgårdsytan i olika zoner, likväl som att växterna har olika zoner så har ju alla trädgårdar olika microklimat som man kan anpassa sina plantor till.


Varje del i min trädgård har sin egen Zon med sina planteringar och jag gör skisser över allt jag planterar. Jag vet att det kanske är lite överkurs och lite väl ambisiöst, men på så sätt håller jag koll på alla perenner m.m.


Jag har enorm nytta utav dessa i mars/april då många perenner börjar komma till liv. Man glömmer fort vart man satte stockrosen eller alliumen och de kan lätt åka med när man börjar rensa ogräs inför säsongen.

Alla växter får sitt nummer i sin plantering och så skissar jag upp rabatten.


Dessa är några exempel på hur jag jobbar och tänker, och tro mig det underlättar när någon frågar om ett namn eller liknande.

Det har blivit två pärmar hittills, och fler blir det. Dessutom gillar jag att jobba med "moodboard", det ger inspiration och hjälper mig att nå mina mål.

Bilder: Henrick Eriksson

Kommentarer

Brunkullan sa…
Åh...jag brukar också göra skisser, men det ser mest ut som klotter! Dina skisser är ju rena konstverken:)

Ser fram emot bilder på resultatet IRL också:)
Susanne
Ulli sa…
Vad smart! Bra att ha allt samlat i pärmar. Jag brukar spara hela tidningar med bra tips, men ditt sätt är ju mkt bättre. Får nog ta och anamma det.

Din blogg är relativt ny för mig. Den är inspirerande och idérik. Helt i min smak. Kommer återkomma.

Ha en riktigt bra dag!
Ulli
Det är ju exemplariskt att göra som du gör....

Själv har jag allt i huvudet, allt från 'moodboards' till själva skisserna över planteringarna... Kanske inte den bästa metoden om man verkligen vill komma ihåg allt dock... :-)

Vore kul att se lite bilder från din trädgård också....

Ha det bra!
/Charlotte
Det märks att du är ett proffs!

Vi ses på Formex!

Jag har tävling på min blogg just nu - vinn en broderad kräftlykta av siden!
Jenny sa…
Tack för den hjälpen!