Ett stileben - vad är det och vad ger det?


Ja vad är det och vad innebär det? I min mening är det ett blickfång med samlingar av saker som betyder något eller som vill säga en sak till åskådaren.

Jag gillar att arrangera saker jag gillar i grupper, vilket kan förmedla en känsla jag vill ha i rummet. På bilden ovan har jag använt en  bur från Indiska, jordglob i metall från Mio och en karaff från Iittala.


Vid sängkanten har jag satt en fotogenlampa från Indiska, doftljus från MIKMAK och en vattenkaraff i slipat glas, inköpt i Kalmar på Topiary.

Jag vill ge en känsla utav värme och trygghet i form av ljus och doft. En slipad karaff tycker jag ger ett "gammalt" och genuint intryck. Lugn och ro med andra ord.


På köksbordet har doftande rosor och saltkar fått dela plats med en svart Marimekkoskål. Allt samlat på en silverbricka för att det lätt skall kunna lyftas bort om det bli trångt på matbordet.


Ute på matbordet har ett gäng med Iittala lanternor fått bli till ett arrangemang.

Lanternorna fyndade jag på Iittala Outlet vilka jag sedan vänt uppochned på och satt i gravsljus då de har en extremt lång brinntid och som lämpar sig för utomhusbruk.


Något så enkelt som en ros i ett glas kan lyfta vilket arrangemang som helst.

Här samsas det med Kivi lyktor från Iittala och Rörstrands "RE:light"-ljusstake som gjordes utav Vico Magistretti.


Måste ett stilebe vara så avancerat? I många inredningstidningar så kan man ofta se otroligt snygga och stora stiliben, vilket är både inspirerande och iögonfallande. Men ibland känns det som att det blir en otroligt stor förväntan när man säger ordet stilebe.

Kan det inte vara litet och totalt meningslöst. Bara vara vackert eller fylla en funktion av att man samlar sina favoriter för en gruppbeskådan?

Bara några tankegångar......

Bilder: Henrick Eriksson

Kommentarer

Bull farmor sa…
Sååååååå vackra stileben du gjort...jag vet att du är jätteduktig på det!!!! Hoppas att åskan dragit iväg nu från dig...men regnet var ju välbehövligt!!! Ha det gott /Puss
Ju enklare, desto bättre:-)

Ha det gott, idag regnar det i Paradiset:-) H.
Unknown sa…
Så bra blogg du har!!
:)
Hade gott!

/Annaleena
Huvudsaken är väl att man gillar det själv. Sedan kan de vara, eller se ut som, vad som helst.