Växten från Botaniska jag blev kär i.


Som ni vet så var jag på Botaniska trädgården i Göteborg häromdagen. Trädgården ä så storslagen så det är svårt att ta in alla intryck. Man förstår ju varför dom har 660 000 besökare om året.

Jag köpte ju en växt där också som jag blev totalt förälskad i, den har nu fått blivit utplanterad och jag sköter om den som ett barn. Ska bli spännande att se hur det utvecklar sig. Längre ner på sidan hittar ni min nya favoritväxt.


Alla vattendrag, som skapar både en fantastisk miljö likväl som ger ett perfekt klimat för många växter, är naturligt vackra och lugnande för själen.


I vattendragen växer gul skunk kalla med sina enorma blad. Så häftiga och snygga. Känns inte som om man är i Göteborg direkt när man promenerar bland alla storvuxna och annorlunda växter.

Håll i er nu för här nedan kommer min nya storslagna favorit växt.


Trillium Grandiflorum ( mitt exemplar), sydligt purpurtreblad. Visst är den vacker?!?!

Växten kommer ifrån Östra Nordamerika och dessa exemplar växer bl.a i "Bambulunden" i Botaniska. De är så många i både färger och former så alla har inte hunnit få namn i trädgården än.

De påminner om någon korsning mellan orkideér och julrosor och har samma "knarr" i bladen som vårtulpaner.


När jag kom hem med min Trillium i min miljövänliga påse var det snabbt ner i en kruka. Trots att detta är en lökväxt så är man ju rädd om den, speciellt när man har ett exemplar att ta hand om.


På bussen hem så givtvis råkade jag bryta av själva blomman. Det här är "bara" ett litet exemplar så det ska bli kul att se hur den "riktiga" blomman kommer att se ut.

Det rolig är att de korsbefruktar mellan färgerna och formena så man vet ju aldrig riktigt vad som dyker upp. Växten skall stå i skuggigt läge i mullrik jord för att klara sig bäst. De sår sig via frön och tar hjälp utav myror som transporterar ut fröna. Tänk vad allt är planerat i naturen.

Om den här klarar sig nu blir det kul att ha en växt att ge bort till andra intresserade. Hur som är det här min nya stolthet i trädgården, även om den ser liten och ynklig ut.

Bilder: Henrick Eriksson

Kommentarer

Jerpa sa…
Tänkte direkt att jag skulle hålla mig borta från den där för att inte förstöra den, så har du av den själv. Vad är det för stil?
Hahahha, ja du syftar på något helt annat, hahhahaha.
Bull farmor sa…
Vilka vackra bilder du tagit!!! Jag förstår att du får lugn o ro i själen av att gå där!!!!!
purple area sa…
Jättefin, gillar skarpt!!
a-k sa…
Botaniska är verkligen en oas jag inte skulle vilja vara utan här i Göteborg. Jag håller tummarna för att det ska gå bra med din Trillium.