Retro med Lava/Astro lamp.


De flesta utav har väl antingen växt upp med lava lampor eller kanske sett dessa  på bild eller i filmer. Så retro och jag tycker fortfarande att de är kul.


Vad många kanske inte vet är att den har funnits sedan 1963 och då under namnet "Astro lamp".

Uppfinnaren var Edward Craven-Walker som satt på en pub och fick iden från en äggklocka som fanns där, designad av Mr Dunnet, som hade en rosa massa som steg upp när ägget var klart. Tillverkningen startade i Dorset, och produktionen sker fortfarande där.

När rättighterna såldes 1966 för den Amerikanska marknaden till företaget Haggerty, så skapades namnet "Lava Lite", och på så sätt är lampan mer känd under det namnet.


År 1989 tog duon Cressida Granger och David Mulley över företaget. Båda antikhandlare, som sålde retro och vintage produkter, såg efterfrågan på lava lamporna och gjorde en storsatsning.

 Företagsnamnet ändrades från Crestworth till Mathmos år 1992. 

1998 David bestämde sig för att gå vidare och Cressida tog över som ensam ägare till bolaget.


Med flera utnämningar och spännade produkter har i dag Mathmos ett stort utbud på både "lava", LED och belysning.  Allt med en futuristisk känsla men många produkter har kvar originalformerna från 1960-talet.

Den nyaste produkten är bl.a en lavalampa som drivs utav ett värmeljus. Se bilden ovan och överst i inlägget.


Just deras LED produkter tycker jag är spännande, då detta är ett mer miljövänligt alternativ. Lekfullhet, färg och roliga former är genomgående på allt de gör.

Idag finns en uppsjö utav billiga kopior, men originalet tycker jag är roligare att ha. Snygg inredningsdetalj som dessutom passar in just nu.


Vad har du för förhållande till lava? Jag har alltid gillat att sitta och kolla på alla bubblor som bildar olika former. Som små barbapappor som flyter sakta och gör figurer.

En gång i tiden hade jag också en projektor med lava, som kunde skjuta bilder över en hel vägg. Den hamnade hos några vänner men föll sedan bort i glömska. Men jag tror att det är dags att införskaffa en ny lavalampa, drömmen vore ju att få tag i ett original som sagt.

Bilder: Mathmos

Kommentarer

evelina sa…
hej, kul att du skriver om lava lampan arbetar om det i skolan..
Vi behöver massa fakta om äggklockan eller bild ? svara gärna på kommentaren på http://idaoevelina.blogg.se