Gamla dörrar som funkar än.


På landet så har jag alla original dörrar kvar. Jag tycker det är häftigt att dörrarna från mitten av 1700-talet funkar än. Gångjärnen är hamrade beslag och upphängningarna original.

Totalt finns det 3 vita dörrar i huset, alla i samma stil och med tre speglar. Stilen kallas "halvfransk". Spegeldörrarna har en upphöjning på spegeln, som en spegel på spegel.

Den vita dörren är flyttad från vardagsrummet, då jag tyckte den tog för mycket volym av rummet, istället fick den en ny upphängning i köket. Så den har bara ett dekorativt syfte. Baksidan ser du nedan.
Den gula ytan är målad, för att efterlikna trä. Färgerna som ligger i botten på samtiliga dörrar och karmar är en ljus turkos blå färg, vilket var vanligt på den tiden. Plattgångjärnen sitter kvar och är inmålade.

Låset till dörren tycker jag är så snyggt. En fjäder håller haken på plats.


I hallen sitter ytterligare en dörr men denna har inget lås. Det finns dock märken efter de beslag som suttit på dörren. Nyckelskylten är den typ som användes under mitten av 1700-talet till 1800-talets mitt. Gånjärnen är ett enklare plattgångjärn.

Samma sak med denna så har den ingen större funktion mer än att den är snygg och sitter på sina original upphängningar.


Baksidan av dörren är röd. Den är ojämn och fläckig av alla påmålningar. Den kommer förbli så också, jag vill inte röra något då jag är väldigt rädd om dörrarna.

Tycker dom visar husets historia likaväl som de bryter snyggt mot den moderna och vita interiören.

Bilder: Henrick Eriksson

Kommentarer

Bull farmor sa…
Åh va fina dom är!!!!! Gillar den här rödbruna färgen. Ha en trevlig helg!!!Kram
Underbara! Var rädd om dem!
Vilket fint inlägg! På mitt landställe i Dalarna har min svärfar en dörr som är från 1200-talet som han hängt upp på väggen som en tavla. Jag ska göra flera inlägg senare om vårt landställe. Det är så fint där.

Trevlig helg på dig!
Den typen av dörrar... halvfransk med spegel på spegeln hade vi i hela huset innan renoveringen, har två kvar i källaren som faktiskt ska vara kvar.
Trevlig helg!
FINA!!! Snart kommer vi och våldgästar dig/er... =)