Min trädgård på Orust

NU ska ni få följa med mig på en tur genom min trädgård på Orust. Jag hoppas ni gillar det! jag gör det iallafall, det är det enda stället jag hämtar kraft och energi. Detta är del 1.

Snart, snart börjar äntligen trädgården att komma till liv, redan nu kan man börja se hur växterna börjar skjuta ut sin knoppar och skott. Otroligt hur de har klarat den kalla vintern. Man inser vilken kraft det finns i rötterna.

Jag tänkte ta med er på en guidad visning runt i delar av min trädgård. Klicka på bilderna för att göra dem större!Huset som är byggt någonstans runt 1760 är ett torp på ca 80 kvm och tillhörande trädgård på ca 1900 kvm.
Det ligger några minuter från havet vilket ger ett underbart mikroklimat, så det passar att odla i stort sett allt.

Växthuset är ju inte så stort och då tog jag ändå storleken över vad jag tänkt. Så ett hett tips är att gå upp en eller två storlekar från början.

I växthuset växer det allt i från växtsådder till vindruvor. Jag gillar ju inte tomat eller liknande så växthuset rymmer i stort sett bara växter som kräver lite extra värme. Redan nu finns det lite som skall gro i kyla så krukorna är fyllda med växtkraft.


Färgskalan som var tänkt från början var Vitt, rött och grönt....vilket jag gav upp efter bara en månad. Det finns ju så otroligt med vackra färger och blomställningar.

Jag verkligen älskar de rosa/cerise solhattarna som är vid entrén, ett härligt välkomnande tycker jag. Madonna figuren kommer från Filipiana i Göteborg och är gjord i glasfiber, så den väger inget trots att den ser ut som den är gjord i sten. Jag har även ett "tvättställ" ute för att kunna gå ut på morgonen och raka sig eller tvätta av sig, sååå skönt!

Persikor blev det gott om förra året, så i år vill jag ha några fler träd, det är en lyx att kunna gå ut att plocka en persika och ta till frukosten, eller göra egen persikomarmelad. Dessutom DEN smaken. ungefär som "syntet persika" doftar, smakar egenodlade persikor.


Backsipporna har jag i röd, rosa och blått och de kommer tidigt på våren. De nästan slåss med julrosen vem som skall upp först. Från den ursprungliga trädgården har jag bara löjtnantshjärtat kvar och lite iris, annars är allt nyplanterat. Totalt rör det sig om ca 350 plantor, träd, buskar och perenner som har planterats under 5 års tid.

Bl.a sattes det strax över 3000 lökar hösten 2008, så det blir en riktig explosion utav blommor i maj och juni. Ett väldigt krävande jobb, men väl värt det! Både påsk och pingst liljor i gammeldags och importerade lökar ger olika färger i sina skepnader.

Varje sort är unik, det gäller bara att studera varje sort i sin närhet. En vacker blomma behöver inte vara stor för att "ta plats", det gäller bara att se den på rätt sätt!Jag har två stycken St.Helena hybrid rosor som skall bli kul att få  följa i år.  De kallas även för honungsros och doftar intensivt av honung. De blir ca 3-5 meter och är självklättrande. Båda planterade vid mitt största körsbärsträd vid huset.

Rosen på hörnet är en "Flammentanz" planterad på ett märgben för att ge extra kalk, och nog har den växt på 3 år! Jag klipper den hela tiden för att hålla den i schack. Vid entrén står en pergola med kupol och i vilket det växer blå och vit klematis, blandat med blå vindruvor och storbladig murgröna.Varje år som går blir det bara mer och mer blommor och buskar. Växthuset ska nu förberedas för vårens alla frön och sticklingar. Det stora vita skåpet i växthuset fylls med små krukor med frön, dörrarna ställs på vid gavel och skåpet saknar baksida så solen kommer åt rejält.

I år blir det att försöka färdigställa min rosträdgård på baksidan. Där planterades 47 rosor förra året, men tyvärr tog rådjuren allt. Så nya friska tag i år och massor av skydd mot rådjuren.

Det var delar av trädgården, hoppas ni gillade rundturen. Det kommer komma en hel del inlägg om vad som händer i trädgården framöver. Detta var bara del 1  ;-)

Högst på önskelistan? Svart bambu! som bara idag finns i skåne. En dröm att få ha i min ägo....

Bilder och kollage: Henrick Eriksson och bilder från august/september 2009

Kommentarer

Härlig rundvandring!

Ha en fin söndag

Rebecca
Brunkullan sa…
Wow! Sån fantastisk trädgård!
Jag har mest planer för min. Gick ut starkt, men ledsnade innan jag var klar...;)

Ett äppelträd och en köksträdgård tänkte jag dock försöka mig på att få in i trädgården i år!

Mot rådjuren hjälper inte mycket. Staket hoppar de lätt över om det innanför lockar. Nät av typen som man har runt bärbuskar, trasslar de lätt in sig i, när de försöker lyfta bort det. Kan sluta plågsamt!!
Snurror, skrämmor mm lär den sig att de är ofarliga efter ett tag.

Blodmjöl runt plantorna är rätt effektivt, men då gäller det att man fyller på med jämna mellanrum.
Vargurin som man vattnar med, har jag hört är ett annat trick, som jag dock inte provat.

Alla sorts påsk och pingsliljor får dock vara ifred. Det är tydligen nått i dem som är giftigt för rådjur, så de äter inte dem. Tulpaner är dock namnam för rådjur:)

Kram Susanne
Anonym sa…
Kan bara säga......HELT fantastisk trädgård!!! WOW!!!!!!!
Vilken fantastisk trädgård! Vilket jobb, vad duktig du är!!! Jag ser verkligen fram emot att se fortsättningen.
Proforma sa…
Fantastisk trädgård, Henrick! Jag blir så imponerad, så duktig du är! Jag har en stor trädgård om du känner att din inte räcker till... hihi!
Ser fram emot del 2.
Irene
purple area sa…
Åh, så fint, vilken härlig trädgård du har. Blir riktigt sugen att gå ut och rycka tag i min egen, men får nog vänta lite.
Anna-Karin sa…
Du har ju inte bara ett fint torp utan en helt fantastisk trädgård också förstår jag nu! Underbara, vackra och frodiga bilder. Vad jag längtar efter lite grönska nu. Helena Hybrida är en av mina absoluta favoritrosor och jag grävde upp mitt eget exemplar och flyttade den till en kompis trädgård när vi flyttade från vårt hus. Om du har vägarna förbi Borrbyhållet i Skåne tycker jag du ska passa på att shoppa rotäkta rosor på Roskraft (om du inte redan varit där). Glömmer aldrig trädgårdsvandringen jag gjorde där en gång i tiden.
Hej Henrik!
Hur har jag kunnat missa detta inlägg
Ser så mysigt ut skall se om jag hittar del två.
Annika
Turid sa…
ja... jag säger bara en sak.. 3000 lökar... ! Jag kan inte ens föreställa mig 3000 lökar. Det är nog bara att inse att vi inte är i samma division, du i allsvenskan och jag i korpen...

/turid