Iittala relanserar den fantastiska Kastehelmi.
Kastehelmi, heter serien som Oiva Toikka designade redan 1964. För att fira hans 50-årsdag kommer Iittala att återinföra några av de mest populära serier och pjäser i 2010 års sortiment.

Många känner igen Oiva Toikka genom de fantastiska glasfåglarna från Iittala, men han har gjort så mycket mer än så, gå gärna in på iittala.com för att hitta mer om honom.

Idén att använda glasdroppar som dekoration fick Oiva Toikka då han funderade på hur man skulle kunna dölja  skarvarna som blev på pressglaset i tillverkningen. Hans experiment med olika droppformar ledde fram till en helt ny ytstruktur som framhävde ljusets spel och reflexer på ytan. Seriens namn betyder bokstavligen ”daggdroppe” och är inspirerat av de daggdroppar som man kan se glittra som pärlband på grässtrån medan sommarsolen stiger upp över horisonten.
 Kastehelmi blev en av Oiva Toikkas mest populära designserier och tillverkades fram till 1988. 2010 års serie kommer att innehålla en skål och tre tallrikar, i klarglas och äpplegrönt

Prisexempel ; skål 119: -, stor mattallrik 31,5 cm 349: -.
Glasserien finns i butik den 4:e Januari 2010.

Bilder : Pressbilder Iittala Group
Montage : Henrick Eriksson

Kommentarer

Loppan Lorum sa…
De där assietterna har jag ätit efterrätt på hela min barndom, så jag har liksom aldrig "sett" dem. Men de är ju faktiskt jättefina! Undrar just om pappa fortfarande använder dem... ;)
Wilma sa…
Dessa hade jag faktiskt inte sett förr - gått mig helt förbi under alla år. Gillar!
Och gillar Iittalas slogan i reklamen man sett i tidningarna på sistone:
"Lasting design against throwawayism"..typ
charlotta sa…
tallrikarna är helt fantastiskta - jobbar för iittala och fick kika på nyheterna för ett tag sedan och just de här fastnade jag för direkt.
Möllebacken sa…
Jag har fått i arv en turkos men när jag söker på denna talrik får jag bara fram de "nya" färgerna. hade varit kul att få tag på fler. Men mitt fat får vara en "pärla" i dukningen i stället.