ARTWORKS By Iittala


Här har jag tagit ut mina favoriter ur Iittala Art Works.
Härligt levande material och former så tar en tillbaka i Iittalas tillverkning och design tradition.
Text nedan är citat text.
Inspirerad av Iittala rika tradition som går tillbaka till 1930-talet för att skapa konstverk, bedriver konstverk på arvet från många internationellt erkända designers. I själva verket var Iittala internationella genombrott under 1950 och 1960 till stor del drivs av den utsökta konstverk som skapats av Tapio Wirkkala, Timo Sarpaneva och Kaj Franck vid den tidpunkten.

1970 inrättade Notsjö fabriken egen konstsamling, med designers som Heikki Orvola, Kerttu Nurminen och Oiva Toikka deltar. Den första kollektionen hade rätt enkelt Art. Den ursprungliga idén om konsten var att främja Notsjö fabriken och tillämpa designer och hantverkare har stora kunskaper om glas-teknik gör att en liten rad unika pjäser.

Dessa handgjorda och signerade objekt som en motsvarighet till de mer kommersiella serviser görs vid den tidpunkten. Konst utvecklades så småningom till Pro Arte Vitrea insamling, också i Notsjö och senare under 1981 till Pro Arte av Iittala och Arabia. Således revitalizes dagens konstverk samtidigt ett omhuldat begrepp och bedriver varaktig konstruktion mot throwawayism av Iittala-ikoniska objekt, tidlös kvalitet och en hög yrkesskicklighet.

2009 är första året för konstverk samlingen. Planen är att ge olika designer varje år, tillsammans med ett team av hantverkare, en möjlighet att utforska sin kreativitet, experiment med deras valda material och tänja gränserna för konst och design. Samtidigt som vi är stolta över att återuppliva en tradition i Iittala, är konstverk om framtiden. Ser fram emot, äger en exklusiv konstverk bör vara en allomfattande upplevelse. Från designer till hantverkare till er, verk för alla.

Text: press citat Iittala group
Bilder: Iittala Group
Montage : Henrick Eriksson

Kommentarer