Guerilla gardening - Graffiti?


En fundering runt graffiti som levande material. Jag kan beundra alla människor runt om i världen som håller på med "guerilla gardening", d.vs sår frön, planterar och odlar på små och hårda ytor i vår stadsmiljö.

Det är en form av grafitti med budskapet om att försköna och ge liv till karja miljöer.


Det startade smått i London och New York under 1970 talet och har idag vuxit sig som en stora organisationer. Det finns nu grupper i Irland, Kanada, Belgien, Frankrike, Rumänien och Italien och även i Sverige. Organisationen har t.o.m en hemsida, där man kan läsa mer, titta på bilder m.m.


Som t.ex. texter på råa väggar gjort utav mossa som jag skrivit tidigare om. Enkelt att skapa själv med hjälp av en burk öl och mossa, mixa i en blender och måla på väggen, håll det sedan fuktigt till det tagit fäste. Väggord utomhus.


Ibland kan det bara vare ett frö som en fågel satt i ovetandet, men jag funderar alltid på om det kanske har varit något och "pillat" in ett frö mellan asfalten och väggen.

Som denna solrosen som växer vid Pillerins margarinfabrik i Göteborg. Bar asfalt och industribyggnad och denna vackra solros.


Det är inget som är tillåtet i Sverige och inget jag uppmanar till men jag kan inte låta bli att beundra och förundras utav alla människor som vill försköna eller skapa budskap i våra offentliga rum.

Jag gillar verkligen detta. Visst har säkert du också förundrats över maskrosen som står mitt i vägen, uppväxt genom asfalten, enkelt, överraskande och vackert.

Bilder: Henrick Eriksson, Michael Chrisman/Torontoist samt The Guerilla Gardening

Kommentarer

Anonym sa…
Genial brief and this fill someone in on helped me alot in my college assignement. Thank you as your information.
Jonas sa…
Bra idé! Det får en väldigt intressant vinkel i diskussionen om vår rätt att påverka det offentliga rummet eftersom jag gissar att ett mindre antal människor stör sig på den här typen av "grafitti".
Frida sa…
Hej! Vilken härlig blogg du har! Älskar att du blandar inredning och trädgård som är två av mina favoritintressen :)
Frida sa…
och vilken fantastisk rörelse, guerilla gardening, väldigt inspirerande!