För mycket tomater? Lägg in för att avnjuta i vinter…

 


Har du galet med solmogna tomater? Eller gröna med för den delen…
Lägg in dom till hösten och vintern. De här är lite heta, men galet goda till tex kött.

Antal tomater beror på storleken på burkarna. Mitt tips är att hellre ha många mindre än några större. Då är det enklare att använda upp i tid. Likaså ett annat tips är att göra lite mer inläggnings-vätska, för du vill inte vara kort på det. men nu till receptet. Jag har 6 burkar på 0,5 liter.

Tomater (gärna små)
1 stor gul lök
3 kräftor färsk vitlök
2 större jalapenio 

5 dl socker 
1,5 liter vatten
6 dl ättiksprit (5%)
2 tsk salt


Börja med att stapla tomater i butiken varva sedan med lite lök, vitlök och jalapenio. På med mer tomater, ett varv till med lök m.m. och toppa med tomater. 


När vätskan svalnat lite så slår du på den hela vägen upp över grönsakerna. Slut locket.
Jag brukar låta vätskan vara lite varmare än ljummet så det bildas ett mindre vakuum i burken när tillsluten.


Japp, då var det klart. Nu ska jag ge bort några burkar och självklart spara några till i höst.

Öppen burk klarar sig fint en månad så länge du använder rena gafflar m.m. i burken. Absolut inga fingrar i en pickelburk!!

Bilder och recept: Henrick Eriksson-Bland







Kommentarer