Orientaliska mattor på catwalken och i hemmen.


Förra året när jag skrev lite om kommande trender tog jag också upp det här med Orientaliska mattor som börjar rullas ut mer än vanligt i våra hem. Det kändes helt plötsligt rätt med att låna farmors fina matta och lägga ut på vardagsrumsgolvet och kombinera med retro, återvunnet och moderna minimalismmöbler.

Nu under fashionweek så hade bl.a Whyred hela sin catwalk full med orientaliska mattor när de presenterade sin höstkollektion inför 2012. IKEA har haft sin specialutgåva av återvunna mattor och i stort sett varje nytt hotell som öppnar eller gör om lägger in vintage orientaliska mattor.

Nu kan vi se hur den Orientaliska trenden börjar göra intåg mer och mer på de stora scenerna och även i våra hem. Gärna lappat, infärgat och slitet. ( vilket har funnits en längre tid) Eller flera olika mattor som läggs ut för att göra det lite spännande och ta bort "fin känslan" som ofta en orientalisk matta kan medföra.

Personligen tycker jag att den ny trendiga, slitna, infärgade och ihopsydda mattan känns uttjatad, överspelad och överexponerad. Bättre att plocka in ett slitet arvegods/loppisfynd och nyttja de färger som finns i mattan eller mattorna, om man kombinerar flera.


Den 11:e september förra året kommenterade Ida Magntorn på Sydsvenskan just detta, och tyckte inte att det kändes nytt. Det var med koppling till IKEA´s Livethemma bloggen som frågade hur vi kommer inreda under hösten och kommande inredningstrender. Det blev veckans citat i Hemma bilagan. Tog jag upp det lite för tidigt kanske?

Det är ju trots allt så, att många kanske börjar med en kudde i stilen för att göra sig mer bekväm. Sen tar nästa steg till hallmattan och vardagsrummet? Det tar ju ett tag att anamma en trend och vi växer stilla in i den. Det är ju en speciell matta som oftast har minnen, personlig betydelse för många. De brukar hänga med i generationer och har ju lite speciellt uttryck.

Den minimalistiska och asiatiska trenden börjar ju synas även den mer och mer. Strama linjer, enkelhet och istället plocka in en eller ett fåtal konstverk eller produkter som gör ett statement i rummet. Papper, kokeshi, washi och annat som drar tankarna till Asien. Det kan vara en matta som tar för sig, en tavla som sticker ut eller en stor kruka. I den trenden talar vi om vem vi är, vilket intresse vi har och vad vi värderar med enkla och unika medel.

Något jag inte sett så mycket som jag trodde är koraller. Mairo har gjort det och Zara Home har en del, men annars är det lite lågt på den fronten. Det kommer nog mer till sommaren tillsammans med pärlor, sjöstjärnor, snäckor där inspirationen som kommer från havet. Som Chanel´s visning som jag skrev om tidigare i januari. Catwalken gick helt i havets tecken och modellerna gick på en havsbotten som var översållad med snäckor, sjöstjärnor, koraller och annat. Kläderna dekorerades med pärlor, snäckor och annat som gav tankar om havet. Sofistikerat och elegant.

Hur som, fram med farmors mattor, kombinera med återvunna prylar och möbler och sätt in en modern/exklusiv detalj. Plocka undan allt onödigt plock. Där har du en av de trender som ligger och ruvar.

Bilder: IKEA, Henrick Eriksson, Café

Kommentarer

Jag tycker orientaliskt är jätte fint! Koraller har jag dock inte sett så mycket men det är säkert som du säger att det kommer..

Ha det fint i STHLM nästa vecka och hoppas du har det fint trots kylan, Brrr!

Kram Jenny