måndag 31 maj 2010

Träfigurer från Josh Finkle


Dessa träfigurer som är handgjorda utav industridesignern Josh Finkle tycker jag är underbara.

Men de är också till för att skapa en tanke om hur vi lever, det är nämligen inspirerade utav nyligen utdöda djur här på vår jord.


När förpackningen väcklas ut finns information om djuret och vart det levde och hur de såg ut.


Jag tycker hur som helst att de är riktigt snygga och att det kan ge en liten tanke om djurlivet är ju bara ett plus. Josh Finkle är baserad i New York idag, har tagit utbildningar både i USA likväl som Europa.

Bilder: Josh Finkle

söndag 30 maj 2010

I NÖD & LUST från Gustavsberg.


Nu i dagarna fick de blivande brudparet Prinsessan Victoria och Herr Daniel en gåva från Gustavsberg,  nämligen sitt alldeles egna kungliga utedass.

Det är formgivaren Ysabel Knyphausen tillsammans med den anrika sanitetstillverkaren Gustavsberg som  ville ge brudparet en fin, användbar och riktigt svensk present.Inredningen är gjord handgjorda tapeter och en alldeles egen och handgjord krona på porslinet. Dessutom inrett med Gustavsbergs, till hösten, nya miljövänliga serie, Nautic. Och givetvis skall Kronprinsessan och Herr Daniel ha den nya serien i sitt egna utedass.

Förhoppningarna är att utedasset skall hamna på Haga Slott, där det nog följer miljön bättre än på Stockholms slott.


Just utedass är ju något som berör folket verkar det som. Det målas och fejas för att få ett snyggt ställe att vara ifred på. Många tidningar och magasin brukar ha tävlingar om snyggaste utedassen, och då ofta brukar det alltid vara med kungakronor, fotografier från kunga familjen.

Även många färger som är hämtade från våra kungligheter, såsom guld, Royal blue och gult.

Just den ljusa blå färgen som använts på insidan utav detta dass liknar den ljusblå färgen som ingår i de officiella färger som är framtagna till kronprinsessan Victoria och Herr Danilel´s bröllop.


Jag tycker det är skönt att det är målat med Falu rödfärg, det är ju så svenskt så det förslår.

Bilder: Gustavsberg / Brian Predstrup

lördag 29 maj 2010

Mumin, 65 år, finns på tapet.Nu är det ju 65  år sedan Mumin kom till världen och total Mumin "hype" råder i Skandinavien i samband med det.

Photowall har nu gjort tapeter med mumin motiv, och givetvis med motiv och inspiration ur de "gamla" originalen.

De gamla bilderna ur Mumin böckerna är ju så otroligt snygga och verkligen ger karaktär till figurerna.
På bilden ovan som har Lilla My, Mymlan oc Mumintrollet är det ju dessutom färgsatt efter höstens och kommande trenfärger, Snyggt, snyggt.Tapeterna är UV beständiga, miljövänliga och avtorkningsbara, vilket är en stor fördel. Priserna varierar, så enklast är att kolla in tapeterna på hemsidan. De startar på runt 1899 kr och går sedan uppåt beroende på storlek och motiv.

Bilder: Photowall

fredag 28 maj 2010

Lego som fyller sprickorna...


Jan Vormann gillar Lego  vilket syns i hans Legobyggande i det offetliga rummet runt om i världen. Med hjälp från andra fyller han sprickor och "lagar" det som förfallit med små Lego bitar.

Dessa två bilderna kommer från Tel Aviv , Israel.


Det smälter in på en snyggt sätt, likaväl som man blir glatt överraskad av alla färger som plötsligt fyller sprickorna.


Bocchignano, Italien, en by nära Rom och en del utav ett konstnärligt samarbete mellan 4 byar i Sabina regionen, Italien. Projektet hette " 20 Eventi" och var ett grupp projekt mellan flera konstnärer.Detta är bara ett axplock från ala jordens hörn. För att kunna se Lego projekten från hela världen, klicka HÄR så kommer du till samtliga installationer.

Det är roligt se hur detta angagerar massor av människor, i form av att de hjälper till med projektet.


För er som gillar Lego, kan ni läsa mer om andra inredningsdetaljer m.m HÄR och HÄR.

Bilder: Jan Vormann


torsdag 27 maj 2010

Trendigt grått med industriell barock och antikviteter..


Alex MacArthur som har sitt hem i Brighton, England, tycker jag har en skön stil. Han driver dessutom en antik/inredningsbutik som går i samma stil som hans inredning i hemmet.

En blandning av av industriella inrednings detaljer blandat med antikviteter i allt från barock till 1940-tal. Hårda och mjuka material möter varandra och ger bra kontraster.


Sovrummets utrymme är fantastiskt. En sådan rymd och med hårda färger ger blickfång i rummet. Lägg märke till gardinerna som är fodrade med en annan färg och sedan "twistats" för att ge en skön effekt.


Gamla möbler och antika inredningsdetaljer ger karaktär och historia. Det blir mer personligt med tanke på att alla inredningsdetaljer är valda med omsorg.Ateljé trenden får sitt då han även har sin egen studio för att måla sina verk.


Matsalen har en rejäl barockspegel som verkligen tar för sig i rummet. De grå väggarna lyfter verkligen fram spegeln.

Grått...ja det kommer inför 2011 som en av de heta trenderna för hemmet. Många olika nyanser av grått kommer vi få se inom inredning framöver. Dock med andra starka färg accenter.

Bilder/fotograf: Rachel Whiting

Kollage: Henrick Eriksson

onsdag 26 maj 2010

Dagens shabby chic skörd på loppis.


Som jag skrev tidigre idag så skulle jag följa med en vän på loppis. Det blev ingen vas i pressat glas men en hel del shabby chic varianter.Jag fyndade tre krus varav två var cremé färgade och från England, enkla och snygga. Den tredje var en marmeladburk med snygg text. Har för mig att dessa tillverkades under 70-talet.

En handgjord lampfot från Alingsås Keramik i en skön sandfärgad glasyr. Mina största fynd var tavlorna. En stor litografi av Göteborg samt en liten med ett Franskt/tropiskt motiv. Me like!


Rullen på bilden ovanför är ett gammalt tryck över Uddevalla stad (ca 40x70 cm) a´la 1700-tal, så snygg och hel!!! Sen blev det en fågel i porslin som påminner väldigt om Jonathan Adler´s skulpturer. Det är ju så rätt just nu så jag var tvungen ta med den. Stackars min kompis som fick bära allt.

Vad jag gav för allt?? Håll i dig!!! 100 kronor jämt för allt, nu snackar vi fynd!

Bilder: Henrick Eriksson

Samlare på små vaser


Jag gillar pressglas, ooch har alltid gjort sedan jag var ung. Relieferna och mönstren har alltid varit något som tilltalat mig. Hur ljuset bryts genom prismor och hur de ger den där gammeldags känslan.
Jag samlar på små vaser i klarglas, ( ett av alla olika samlingsprojekt jag har ), som jag sätter ihop i grupper.

 De är perfekt för att samla i olika storlekar och former för att använda på en sommar dukning eller varför inte splitta en tulpanbukett på våren, där alla tulpaner får sin egen vas. Skapar olika höjder och glaset tar upp färgerna från blommorna.


Jag skall följa med en vän på loppis idag, få se om man kommer hem med en liten vas till. Har den rätt storlek och form får den följa med hem.

Tidigare inlägg om pressglas kan ni se här , här och här.

Bilder: Henrick Eriksson

tisdag 25 maj 2010

RETRO möbler i ny design.


Dessa möbler från WUD Furniture design känns ju bara helt underbart rätt. Blandningen mellan träslag och färg samt form ger ju helt rätt intryck för de trender som ligger för tillfället.

WUD Furniture design som ligger i Brooklyn och grundades 2004 utav Corey Springer. De tillverkar möbler på beställning och till arkitekter samt har en "vanlig" kollektion möbler och inredningsdetaljer.


Ovan ser ni bokhyllan "skyline". Exotiska träslag blandat med färg, och kolla in årets färg som ligger i facken, nämligen turkos. Lösa sektioner som sätts på vägg eller staplas.


Till vänster är byrån " Red & White" med typisk retro känsla. Om du undrar vad det ärfär fack nedtill så är det ett vinställ. Även om jag själv skulle ha rullade tidningar eller liknande.

Till höger hyllan MAD. Hyllplan i lyxiga träslag med en konsollkonstruktion i turkos. Me like!

Kollage: Henrick Erisson

måndag 24 maj 2010

TÄVLA & VINN med SWEDOOR JELD-WEN!

TÄVLINGEN AVSLUTAD

Tusen tack alla som tävlat, både via mail och kommentarfältet. Otroligt många svar har kommit in och vinnaren kommer annonseras här på bloggen under veckan.

Åter igen igen tack alla som tävlat om en ny dörr från Swedoor Jeld-Wen!

 

SWEDOOR JELD-WEN lanserar nu en helt ny serie med ytterdörrar som heter CHARACTER och ger ett riktigt snyggt första intryck.

Ett stort urval på färger och modeller som ger sitt egna uttryck. Det är en utav tre kollektioner i  ADVANCE-LINE.SWEDOOR JELD-WEN har dessutom patent på glasinfattningen. Inga lister som sticker ut vilket gör det rent och snyggt plus ger en inbrottsäker konstruktion. Dolda gångjärn som ger ett rent och lyxigt intryck.

Alla CHARACTER dörrar kommer i målat utförande och finns i 15 färger, men kan få den i vilken NCS S-kulör man vill, mot tillägg.

Min största favorit är Charmed i vitt. Vilken är din?TÄVLINGEN AVSLUTAD!
VINNAREN ANNONSERAS UNDER VECKAN HÄR PÅ BLOGGEN!

Nu kan du vinna en enkeldörr för ett värde upp till 12 500 kr beroende på dörr. Det jag skulle vilja ha svar på är 2 frågor som du hittar lite längre ner på sidan. Ett tävlingsbidrag per person.

För att vara med och tävla behöver du ha en svensk adress. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Tävlingen pågår under perioden 24/5- 6/6. Dörren levereras direkt till vinnarens hemadress.

Svara på frågorna;

1.    Hur många modeller av CHARACTER enkeldörrar finns det i sortimentet?

2.   Om du fick ge en egen färg till en CHARACTER dörr, vilken utav dörrarna skulle du välja och vilken färg/färger skulle den få?

Svaren lämnar du i kommentarfältet nedan eller via mail på moltaz@hotmail.com. Vinnaren utses under veckan efter tävlingens slut och annonseras här på min blogg.

Som vanligt kan ni länka upp till tävlingen för att dubbla era vinstchanser, och har ni ingen blogg så skicka länken till 5 vänner och en kopia till mig på adressen ovan.


LYCKA TILL!!!!söndag 23 maj 2010

Rice gör mig pigg och glad.


Jag blir iallafall väldigt pigg och glad när jag ser produktra från Rice. Ett saligt hopkok av former, färger och mönster. Och allt funkar.

Det danska företaget Rice har funnits sedan 1995 och sortimentet är alltid sprudlande av färger. Kontor och showroom ligger i en gammal byggnad nära vattnet i Danmark.
Att kunna kombinera "hej vilt" utan att behöva tänka på färg och mönsterpassning tycker jag känns kul, även om jag själv är väldigt strikt i min inredning. Däremot gillar jag att lägga till någon detalj som skjuder av liv och ger ett blickfång.

Jag gillar korgarna sm är gjorda av textil, en sådan skulle vara snygg att samla tidningar i, eller använda för ved på landet kanske?


Plast, trä,  Italiensk keramik och textilier finns i mängder, kolla in sidan och där hittar du även inspiration och återförsäljare. EnDanskvitaminkick helt enkelt.

Bilder: Rice
Kollage : Henrick Eriksson

lördag 22 maj 2010

Tallrikar med vattenskärning


Cj O´Neill som ursprungligen kommer från Belfast, Nord Irland använder sig utav tekniken med vattenskärning.

Tallrikarna samlas in på loppisar, secondhandbutiker och annan insamling. Sedan använder hon vattenskärning för att ta ur texten eller mönster ur tallrikarna.


Cj O´Neill är idag verksam i Manchester, England. Där hon både bor och jobbar. Huvudsaken med hennes produkter är att återvinna och att angagera samhället med hantverk och design. 

Mycket av hennes verk görs både i unikat likaväl som i stor produktion.Den här kollektionen av servisdelar heter "Feeding Desire". Hon gör så mycket mer, vilket du kan läsa om på hennes hemsida.


Bilder: Cj O´Neill

fredag 21 maj 2010

Gamla dörrar som funkar än.


På landet så har jag alla original dörrar kvar. Jag tycker det är häftigt att dörrarna från mitten av 1700-talet funkar än. Gångjärnen är hamrade beslag och upphängningarna original.

Totalt finns det 3 vita dörrar i huset, alla i samma stil och med tre speglar. Stilen kallas "halvfransk". Spegeldörrarna har en upphöjning på spegeln, som en spegel på spegel.

Den vita dörren är flyttad från vardagsrummet, då jag tyckte den tog för mycket volym av rummet, istället fick den en ny upphängning i köket. Så den har bara ett dekorativt syfte. Baksidan ser du nedan.
Den gula ytan är målad, för att efterlikna trä. Färgerna som ligger i botten på samtiliga dörrar och karmar är en ljus turkos blå färg, vilket var vanligt på den tiden. Plattgångjärnen sitter kvar och är inmålade.

Låset till dörren tycker jag är så snyggt. En fjäder håller haken på plats.


I hallen sitter ytterligare en dörr men denna har inget lås. Det finns dock märken efter de beslag som suttit på dörren. Nyckelskylten är den typ som användes under mitten av 1700-talet till 1800-talets mitt. Gånjärnen är ett enklare plattgångjärn.

Samma sak med denna så har den ingen större funktion mer än att den är snygg och sitter på sina original upphängningar.


Baksidan av dörren är röd. Den är ojämn och fläckig av alla påmålningar. Den kommer förbli så också, jag vill inte röra något då jag är väldigt rädd om dörrarna.

Tycker dom visar husets historia likaväl som de bryter snyggt mot den moderna och vita interiören.

Bilder: Henrick Eriksson

torsdag 20 maj 2010

Fantastiskt Michael Johansson.


Så cool konst tycker jag. Genom samlade föremål skapar konstnären Michael Johansson otroliga konstverk.

Michael Johansson ( 1975) från Trollhättan har en lång resumé utav utställningar och installationer. På hemsidan finns kommande utställningar, både i Sverige och runt om i världen. Väl värt ett besök under semestern eller om en utställning kommer i närheten av din stad.
En otrolig passning utav möbler och prylar skapar snygga kompakta väggar. Dessutom är färgställningarna riktigt snygga. På bilden nedan får man vekligen en skön retrokänsla.

Jag kan sitta och titta i evigheter på konstverken, man hittar något nytt hela tiden. Jag gillar speciellt köket på översta bilden.


Michael Johansson har också tunga utbildningar som dessa nedan;

2003-05 - Konsthögskolan i Malmö
2000-03 - Konsthögskolan i Trondheim
2003 - Royal College of Art, Stockholm
2002 - Kunsthochschule Berlin-Weißensee

Ja just det Michael, jag skall ju flytta snart och behöver hjälp med förrådet... snyggt och välplanerat som allt du gör.

onsdag 19 maj 2010

Fixa- brickan-pyssel


Idag är det kanonväder och skapar andan föll på. Jag har haft en gammal bricka från IKEA som jag inte gillat färgen på, då den är ljusblå och vit.

Det tänkte jag direkt att det skall vi råda bot på med lite färg. Ja, eller färg och färg, svart och vitt.


Jag började med att plocka in blad från ormbunkarna ute i trädgården. Dessa placerade jag ut på brickan där jag ville ha dom. Om de får "vila" lite på brickan i värmen så sluter de till brickan bättre.När jag lagt bladen där jag vill ha dom så åkte färgburken fram. Man blir ju inte direkt förvånad att jag ville ha en svart bricka med vita mönster här på Landet, då hela huset är svart/vitt.

Tunna och jämna sprayningar ger bäst resultat, ca 4 lager och man måste den torka 10 min emellan.


Sedan är det bara att ta bort bladen. Jag fick som jag ville, en ormbunks-zebra-bricka.
Man får låta den torka rejält så färgen fäster. Sen är det ju bara att köra på och ta med sig frukosten ut i solen.


Servisdelarna tillhör en servis om heter " Rim", designad av möbeldesignern och arkitekten Vico Magistretti för Rörstrand. Tyvärr har den utgått. En stor favorit är tekannan med formpressat trähandtag.

Jag gillar dessutom namnet på färgen som Vico Magistretti gav den. Färgen heter " Ballerina Blue".

Bilder: Henrick Eriksson